In Horen zien zwijgen wordt je als lezer meegenomen in het onderzoek naar een seriemoordenaar die Chicago al vijf jaar lang in zijn greep houdt. Deze moordenaar bestraft personen die de fout zijn ingegaan door hun dochters te ontvoeren en in de daarop volgende dagen hun oor, ogen en tong als cadeautjes op te sturen. Als er na een zelfmoorpoging voor een bus opnieuw een cadeautje met daarin een oor wordt gevonden is het aan de detective Porter om zo snel mogelijk te achterhalen van wie het oor is en waar het slachtoffer zich bevind. Hij heeft immers nog 2 dagen om ervoor te zorgen dat de ogen en de tong gespaard blijven en het slachtoffer zo snel mogelijk gevonden wordt. Wordt de moordenaar deze keer eindelijk gepakt of blijft deze seriemoordenaar Chicago nog langer in zijn greep houden….?

De cover van het boek trekt gelijk je aandacht. De grote aanwezige titel op de voorkant en het indringend aankijkende vrouwengezicht zorgen ervoor dat je jezelf aangetrokken voelt om het boek op te pakken en nader te bekijken. In eerste instantie schrok ik een beetje van de dikte van het boek. De 400 bladzijdes waren echter in en mum van tijd omgeslagen.

De schrijfstijl van het verhaal vond ik erg prettig. Door de beeldende beschrijving lijkt het alsof je als lezer bij de gebeurtenissen zelf aanwezig bent. Hierdoor leef je nog meer mee met de hoofdpersonen. Het verhaal is geschreven vanuit meerdere perspectieven verdeeld over drie dagen. Zo kijk je mee met rechercheurs Porter en Clair, maar krijg je ook een kijkje in het dagboek van de dader en leef je mee met het slachtoffer. Door al deze perspectieven verzamel je tijdens het lezen steeds meer puzzelstukjes om het geheim van het vierde aapje op te lossen. Echter steeds wanneer je denkt dat je de moordenaar te slim af bent, zet de schrijver je weer op het verkeerde been. De ontknoping aan het eind ging voor mij dan ook veel te snel. Het had prima nog 50 bladzijdes langer gemogen.

Horen zien zwijgen is een heftig boek voor mensen met een zwakke maag. Het boek is namelijk nogal beeldend beschreven, soms tot in het gruwelijke af. Hier moet je dan ook echt tegen kunnen. Ik heb van elke bladzijde genoten en hoop dan ook snel op een vervolg van deze schrijver.

Deze recensie is geschreven door Kim Landwer Johan, 23 jaar. Als ik even niet met mijn neus in de boeken zit ben ik verpleegkundige en momenteel bezig met de opleiding tot recovery verpleegkundige.

Horen zien zwijgen / J.D Barker / Vertaling door Jan Pott / Uitgeverij Boekerij / 2019 / 400 bladzijden / ISBN 9789022585146

No Comments

Post a Comment