Een tweede leven voor Norbert Z. van Keziah Frost vertelt het verhaal van de 73-jarige weduwnaar Norbert Zelenka, die met zijn hondje Ivy in een klein toeristenstadje woont.  Hij vult zijn dagen routineus met tuinieren, wandelen en schilderen. Op een dag krijgt hij echter bezoek van drie dames die, net zoals hij, lid zijn van de lokale kunstvereniging. De dames vervelen zich namelijk en hebben een nieuwe bezigheid bedacht: Norbert klaarstomen tot waarzegger. Norbert stelt zich eerst weigerachtig op, maar zegt uiteindelijk toch toe om de financiële problemen die hij heeft te verhelpen. Dat blijkt het begin van een heel avontuur…

Het verhaal komt eerder rustig op gang en gaandeweg leer je verschillende personages kennen en zie je hoe Norbert meer en meer opgenomen wordt in de gemeenschap. Het hele verhaal riep bij mij gevoelens van warmte, hoop en verbondenheid op. Eerder naar het einde van het verhaal toe verdwijnt een vrouw na een voorspelling van Norbert en is heel het stadje in rep en roer. Als lezer weet je eigenlijk niet zo heel veel meer dan de personages, maar ik vond dat er doorheen het boek op erg doorzichtige manier hints gedropt werden. Hierdoor was het einde voor mij helemaal niet zo spannend als het had kunnen zijn. Dit had heel makkelijk verholpen kunnen worden als deze hints iets beter geïntegreerd waren geweest in het hele verhaal. 

De hoofdstukken starten steeds met een kaart en de betekenis van deze kaart in de waarzeggerij. Deze kaart heeft dan ook steeds specifiek betrekking op dat hoofdstuk en de inhoud van die kaart wordt er (niet zo subtiel) in geïntegreerd. Ik vind het persoonlijk een creatieve manier om het waarzeggersthema nog meer in de verf te zetten. Bovendien kom je op die manier ook al iets meer te weten over wat er gaat komen. Zeker als de kaarten een donkere of onheilspellende inhoud hebben, wordt de spanning meteen wat opgedreven.

Hoewel de centrale focus ligt op Norbert en zijn nieuwe job als waarzegger, ontdek je veel meer over hem. Het is duidelijk dat Norbert geen bovennatuurlijke krachten heeft die hem in staat stellen in de toekomst te zien, maar dat hij vooral een empathische man is met veel levenswijsheid en mensenkennis. Ondanks zijn goede inschattingen en menselijk inzicht is Norbert toch wel erg onzeker over zijn voorspellingen. Hij wil namelijk niemand kwetsen of aanzetten tot het nemen van een foute beslissing. Het siert hem als persoon, maar het conflict tussen het volgen van zijn instinct of dan toch weer halt houden uit angst voor mogelijke negatieve gevolgen is verre van subtiel beschreven. De auteur brengt het veel te nadrukkelijk op de voorgrond en dit druist een beetje in tegen het idee van een innerlijke strijd die Norbert met zichzelf en zijn angsten voert.  

Wat ik ook erg leuk vond aan dit boek is dat er meerdere personages uit verschillende lagen van de bevolking betrokken zijn en ook mensen met een heel ander karakter. Zij hebben ook bijna allemaal wel iets wat hun leuk en interessant maakt.  Er is echter één personage waar ik me vreselijk aan stoorde: Carlotta, één van de dames  die Norbert opleidt en ondersteunt in zijn job als waarzegger. Carlotta is erg bazig en dominant en ook vreselijk jaloers. Natuurlijk moeten niet alle personages even leuk zijn, maar zij is zo onuitstaanbaar dat het me steeds helemaal uit het verhaal haalde als zij weer eens verscheen.

Al bij al vond ik het een leuk boek om te lezen. Er zijn zeker elementen die beter en vooral subtieler uitgewerkt hadden kunnen worden, maar door het warme gevoel dat het verhaal me gaf, heb ik me daar niet heel erg aan gestoord. Het is een makkelijk boek dat vrij snel leest, dus moest je twijfelen: geef het gewoon een kans!

Hoi! Ik ben Fran en studeer criminologische wetenschappen aan de KU Leuven. Het liefst lees ik Nederlandstalige literatuur en Engelstalige non-fictie, maar er is niks mis met een occasionele feelgood roman! Ik hou van boeken omdat ze me niet enkel meenemen naar een onbestaande fantasiewereld, maar me ook veel leren over de werkelijkheid.  Ik heb een voorkeur voor boeken die zware thema’s op een humoristische manier aankaarten of die me andere perspectieven tonen om naar het leven te kijken.

Een tweede leven voor Norbert Z./ Keziah Frost/ vertaling Frank van der Knoop/ Karakter uitgevers B.V. /2018/ 336 blz./ ISBN 9789045219110

No Comments

Post a Comment