Deze roman maakte me om twee redenen nieuwsgierig: het speelt zich af in Australië, een land waar ik maar weinig van weet en het gaat over een leesclub, altijd leuk als boekenliefhebber.
De extra dimensie van deze roman, die pas gaandeweg het verhaal duidelijk wordt, komt doordat het zich afspeelt in een tijd dat er nog geen internet en mobieltjes waren. Zeker in een land zo uitgestrekt als Australië waar Sybil en de andere dames van de leesclub afgelegen wonen en minimaal op een afstand van 5 uur rijden zitten.

Sybil woont met haar man Joe, zoon Ben en schoondochter Kate op Fairvale, een veeboerderij, waar het leven het ritme van de seizoenen volgt. Kate komt uit Engeland en Sybil merkt dat de veranderingen voor haar nogal groot zijn. Ze lijkt zich regelmatig behoorlijk eenzaam te voelen.
Nu is Sybil geen vrouw van veel woorden, dus in plaats van met Kate te praten, besluit ze een leesclub op te richten. Hier nodigt ze Kate, Rita, SallyAnn en Della uit. Zeer verschillende vrouwen qua achtergrond en beroep. Sybils bedoeling is dat er niet alleen over boeken gepraat zal worden, maar ook over elkaars leven, om zo een band te smeden en te zorgen dat Kate zich meer thuis zal voelen in Fairvale. Vanwege de seizoenen waardoor Fairvale niet altijd bereikbaar is, spreken ze slechts twee keer per jaar af.

Sophie Green laat de vrouwen om en om aan het woord, zodat je ze al snel goed leert kennen. Mijn persoonlijke voorkeur ging uit naar Della en Rita. Voor mij werden zij het meest levensecht beschreven. Rita werkt bij de Flying Doctors, waar ze het nodige te verwerken krijgt omdat met haar beperkte middelen niet iedereen te redden is. Vaak roepen mensen haar op als het eigenlijk al te laat is. Dit heeft meestal alles te maken met hun sociale achtergrond. Wanneer Rita een nieuwe collega krijgt, Hamish, raken ze bevriend. Rita gaat dan ook anders naar haar werk kijken en worstelt met de vraag hoe lang ze het nog volhoudt.
Della is een Texaanse die in Australië op een naburige ranch werkt. Ze heeft veel in haar mars, maar omdat ze een oudere broer heeft, kon ze in Texas niet de functie vervullen die haar het beste past. De zoon moet immers het bedrijf over nemen. Della weet zich goed staande te houden tussen alle mannen, al moet ze in het begin tegen menig vooroordeel opboksen.

Door de vrouwen hier en daar een raakvlak te geven, maar vooral hun eigen persoonlijkheid uit te lichten, blijft het verhaal interessant en fris. Naar mijn mening wordt een verhaal al gauw langdradig als de personages te veel op elkaar lijken of gemeen hebben.
Eigenlijk kun je stellen dat, de mooie titel ten spijt, het vooral over het leven van de vrouwen gaat en in mindere mate over de leesclub of de voldoening die de dames hier uit halen.
Naast de schoonheid en de hardheid van het bestaan op een ranch, bij de Flying Doctors of in een ongelukkig huwelijk, stipt Green sociale ongelijkheid aan en de mening van een groot deel van de Australiërs over de Aboriginals aan.  Della is verliefd op collega Stan en hij op haar, maar omdat hij Aboriginal is, is hun relatie niet iets waar ze mee te koop lopen. De meeste mensen waar ze mee werken keuren interraciale relaties af.
Wat me op een gegeven moment wel begon te irriteren, zijn de lyrische beschrijvingen van het landschap. Ik geloof meteen dat het een prachtig gebied is, maar het werd gewoon te vaak genoemd. Green gebruikt hierbij bijna steeds dezelfde formulering. Dit voelde een beetje te makkelijk. Kies dan elke keer iets anders van het landschap waar je op focust.

Doordat de vijf vrouwen allemaal zo hun problemen hebben, had dit boek makkelijk in een sombere klaagzang kunnen vervallen, maar dat gebeurt gelukkig niet. De problemen zijn er en de vrouwen dealen er mee. Er wordt niet geklaagd, dit hoort nu eenmaal bij het leven dat ze gekozen hebben. In plaats van focussen op ene probleem, stoppen ze hun energie in een oplossing. Dat vind ik erg sterk aan het verhaal.  Al met al een fijne roman die je het Australië van de jaren ’70 en ‘80 laat beleven.

De leesclub aan het einde van de wereld/Sophie Green/vertaling Els Franci-Ekeler/De Fontein/2019/366 blz./ISBN 9789026144912

No Comments

Post a Comment