Ze bleven alleen achter. Samen namen ze het criminele pad.

Dolly’s man is een crimineel meesterbrein, maar samen met zijn compagnons komt hij om bij een bankoverval. De vrouwen van de mannen blijven radeloos achter. Dolly doet een grote ontdekking, in haar huis vind ze een kluis met wapens en geld. En misschien nog wel belangrijker, een uitgewerkt plan voor een volgende overval gemaakt door haar man. Met een de dreigingen van mensen uit het verleden van haar man besluit Dolly de andere weduwen op te zoeken. Samen gaan ze het plan uitvoeren, als nieuwkomers in de criminele wereld. Maar het originele plan was uitgewerkt voor vier overvallers terwijl bij de overval maar drie lijken werden gevonden, wie is de mysterieuze vierde overvaller?

Als de lezer de verhaal op de achterkant van Weduwen leest, zal er direct een film trilogie in gedachten komen: Oceans Eleven. Een groep pittige vrouwen die de taak gaan uitvoeren die hun mannen nooit hebben kunnen volbrengen. Aan het begin is het interessant om te lezen hoe de vrouwen elkaar wantrouwen, voorliegen en ruzie met elkaar maken. Naarmate het boek vordert ontwikkelingen zich relaties en karakters, en dit maakt dat de lezer gestimuleerd wordt om door te lezen. Constant is er dynamiek in het verhaal, wat zowel op inhoudelijk gebied als op persoonlijk gebied kan zijn.

Lynda la Plante is een meester in het schrijven van complexe personages met sterke karakters. In Weduwen zijn het de personages allemaal vrouwen. Vooral hoofdrolspeelster Dolly was een vak apart, een vrouw die de lezer zal haten en liefhebben, misschien wel op hetzelfde moment. Vooral de samenwerking tussen de personages heeft een interessante dynamiek. Niet te vergeten dat samenwerking en tegenwerking soms tegelijk plaatsvinden, zonder dat de lezer het altijd door heeft. Het boek bevat meerdere plottwisten die lastig zijn om aan te zien komen, maar er is ook een gedeelte van het verhaal wat erg voorspelbaar is.

De minpunten van Weduwen zou kunnen zijn dat er teveel personages zijn en dat dit vooral aan het begin van het boek voor verwarring zorgt. Naarmate het boek vordert heeft de lezer hier minder last van, omdat de personages elk een heel ander karakter blijkt te hebben. Daarnaast kunnen de dialogen wat ouderwets en misschien weinig gedurfd overkomen, maar dit is logisch als men beseft dat Weduwen voor het eerst in 1983 in Engeland gepubliceerd is. Als de lezer dit in het achterhoofd houdt, dan vallen de ouderwetse uitspraken veel minder op.

Weduwen is de perfecte thriller voor lezers die houden van een ingewikkelde heist! Het boek bevat sterke vrouwen, die niet bang zijn om hun nek uit te steken in een mannen wereld. Het plot heeft meerdere lagen en zit slim in elkaar. Daarnaast zijn er plottwisten en super spannende momenten; het perfecte boek voor de zomer!

Hoi! Ik ben Maaike en ik studeer geneeskunde in Groningen. Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten 🙂


Weduwen /Lynda la Plante/vertaling Henny van Gulik/Karakter Uitgevers/ 2018 / 431 / ISBN 978 90 452 1240 1

No Comments

Post a Comment