Het zou me niet mogen verbazen dat het vervolg van de zenuwslopende serie even zenuwslopend is als zijn drie voorgangers. Ondanks dat je plots in het verhaal wordt gegooid vijf jaar na het laatste boek, zit je direct tot over je oren in de spanning. Wat is er aan de hand met de wereld en waar zijn mijn favoriete personages geëindigd? Dat zijn toch wel de belangrijkste vragen die er door je hoofd spoken.

De cover kan net zoals bij de trilogie beter volgens mij, maar toch weet hij in het simplistische de aandacht te trekken. De verlaten stad op de achtergrond met daarin de misschien net iets te onrealistische bliksem straalt een mysterie uit en een wereld die misschien toch nog niet zo perfect is zoals gehoopt. Het zou misschien wel leuk geweest zijn als je het boek ook afzonderlijk kon lezen. Dit is helaas niet het geval dus liefhebbers van het verhaal zullen het eerst met de drie dikke boeken van de trilogie moeten doen (dit kan natuurlijk ook als een voordeel gezien worden).

Dit keer volgen we Suzume oftewel Zu in het verhaal. Het is vijf jaar na de grote vernietiging van alle heropvoedingskampen. Zu werkt voor de overheid door speeches te geven in naam van de overheid over de verschillende aanpassingen die komen en om te promoten dat de Psi-jongeren geen bedreiging vormen voor Amerika en de inwoners. Zu loopt echter in een hinderlaag en haar hele persteam sterft. Doordat alle camera’s het doen uitschijnen dat zij de dader is moet ze op de vlucht slaan. Ze wordt geholpen door twee jongeren, Priyanka en Roman. Na een helse rit met vele tegenslagen op de weg komen ze eindelijk aan bij een veilige plek. Althans dat was het ooit. Zu en haar vrienden zullen er alles aan moeten doen om hun vrienden, familie en mede Psi-jongeren veilig te stellen in een steeds verder afbrokkelende wereld.

Zoals ik al eerder vermeldde was het weer een zenuwslopend boek. Het is leuk om verder te lezen over Ruby, Liam, Zu, Chubs en alle anderen. Het feit dat het vijf jaar later in de tijd is maakt de nieuwsgierigheid alleen maar groter. Het boek is over het algemeen weer super goed geschreven. Enige opmerking zou zijn dat het einde nogal bruut aankomt. Honderden pagina’s vliegen erdoor door de spanning en uiteindelijk komt de clue van het verhaal, de laatste 50 pagina’s. Er is weliswaar nog ruimte voor een eventueel vervolg, hoewel ik vrees dat de schrijver dat niet direct gepland heeft.

Al met al weer een aanrader, lezers van The darkest minds trilogie zullen dit boek weer verscheuren zoals bij de drie voorgangers.

Hallo mijn naam is Hanne Hoydonckx, ik ben 22 jaar oud en studente Financie- en Verzekeringswezen aan de Hogeschool in Leuven, België. Voor mijn boekenlijstje probeer ik liefst zo onafhankelijk mogelijk te zijn van een bepaald genre. Toch neem ik iets sneller een Science Fiction reeks of een goede chicklit. Ik probeer mijn interesses echter ook uit te bereiden door af en toe een totaal ander genre te kiezen. Ook in mijn taalkeuze probeer ik af te wisselen, hoewel mijn voorkeur naar het Engels gaat.

Nagelaten / Alexandra Bracken / vertaald door Anne-Marieke Buijs / Karakter Uitgevers / 2018 / 492 blz. / ISBN:  9789045215808

No Comments

Post a Comment