Een tot dan toe onbekende grafschenner is vermoord in zijn appartement in Oslo. Zijn trofeeën worden door de politie in de vrieskast gevonden. Joonna Linna wordt door een Duitse collega gevraagd om hulp bij een campingmoord. Joonna Linna heeft een vreselijk voorgevoel, maar dat kán gewoon niet waar zijn.  Zal Joonna Linna’s grootste nachtmerrie werkelijkheid worden?

In tegenstelling tot de andere delen uit de serie geschreven door Lars Kepler is Lazarus heel goed als alleenstaand verhaal te lezen. De schrijfstijl is direct, maar wel met details. Deze details maken dat de lezer zich goed een beeld kan schetsen, ook van de meest verschrikkelijke scènes. Dit beschrijven van de details wordt gedaan zonder dat de tekst zelf langdradig wordt. Hoofdpersonage Joona Linna komt in dit deel misschien wel het best tot haar recht. Haar doorzettingsvermogen en doorgewinterde karakter maken dat de lezer nog meer respect voor haar krijgt dan in de voorgaande boeken. Daarnaast zijn er nog een boel andere karakters, die het verhaal niet verwarren maar juist een toevoeging zijn. De manier waarop de schrijvers de gelaagdheid en ontwikkeling van de personages neer hebben gezet verdient een groot compliment.

Lazarus is geen boek voor lezers met een gevoelige maag. Alle scènes zijn erg beeldend geschreven en gruwelijk is nog zacht uitgedrukt. Het is knap hoe Lars Kepler keer op keer de lezer weet te verrassen en kan laten gruwelen. De bloedspetters komen nog net niet uit het boek vallen. Vanaf bladzijde 1 tot bladzijde 539 zit de spanning erin. Het is dan ook erg lastig om Lazarus weg te leggen. De sfeer is duister en onheilspellend, en het voelt alsof de lezer samen met Joona Linna op onderzoek is. Soms heeft de lezer echt het idee zelf ook gevaar te lopen, omdat het boek van de ene plottwist in de andere valt. De schrijvers weten hoe ze dichtbij de lezer moeten komen en paranoïde moeten veroorzaken.

Misschien is het einde nog wel het beste gedeelte van Lazarus. Veel lezers zullen daarover van mening verschillen, maar het is zeker een echte cliffhanger. Naast de interessante personages, onverwachte wendingen en spannende scènes zit Lazarus ook qua verhaallijn erg goed in elkaar. Het is lastig om alle gebeurtenissen te voorspellen, en dat maakt ook dat alles extra hard aan komt. Lazarus is echt een parel in de thrillerserie van het Zweedse schrijversechtpaar Ahndoril!

Hoi! Ik ben Maaike en ik studeer geneeskunde in Groningen. Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten 🙂

Lazarus / Lars Kepler / Vertaling: Edith Sybesma/ Uitgeverij Cargo / 2018 / pag. 539 / ISBN 978 94 031 3350 8 NUR 305

No Comments

Post a Comment