Engeland, 1920. Florence Nightingale Shores neemt de trein naar de kust, maar stapt er nooit meer van af. De politie ontdekt dat de oorlogsverpleegster vermoord is, maar wie het gedaan heeft is een raadsel. Wat begint als een mysterie, leidt al snel naar een heus avontuur in De Mitford Moorden door Jessica Fellowes.

Het boek vermengt twee verhalen van de grote hoofdpersonages: het ene hoofdstuk gaat over Guy, een spoorwegpolitieman die de moord op Florence Nightingale Shores onderzoekt en het andere over de belevenissen van Louisa die als kindermeisje bij een rijke familie terechtkomt. Dit is meteen ook een groot pluspunt aan het boek. Door de afwisseling van verhalen rond Guy en Louisa die telkens aan bod komen blijft de lezer geïnteresseerd en gaat het verhaal niet vervelen. Het mooie eraan is ook hoe je als lezer zelf beleeft hoe twee mensen met totaal verschillende levens terecht komen bij elkaar en hoe hun levens door een klein detail op een gegeven moment samenkomen.

Louisa heeft zeker geen saai leven. Ze woont in London bij haar moeder, waar ze het zwaar te verduren heeft door een niet al te goede nonkel. Om te ontsnappen aan zijn wandaden, solliciteert ze bij een rijke familie om er dienst te doen als kindermeisje. Haar verhaal begint al meteen zeer spannend aangezien ze van thuis weg moet vluchten en dit niet al te makkelijk gaat. Op haar tocht naar de Mitfords maakt ze verschillende zaken mee, en zo ontmoet ze uiteindelijk Guy, een politieman van het station waar ze halt houdt.
Het feit dat het boek meteen begint met actie zorgt ervoor dat je bij het lezen direct weet dat dit boek niet zal vervelen. Er gebeuren constant verschillende zaken die je wakker houden en waardoor je wilt blijven verder lezen. Ook zijn er steeds nieuwe wendingen waardoor je letterlijk tot het einde nieuwsgierig blijft naar de dader en waardoor ik het ook een aantal keer niet bij het juiste eind had op het vlak van verdachte personen.

Guy komt door zijn job terecht in de moordzaak op Florence, en geraakt geobsedeerd in het oplossen van wat een onoplosbare zaak lijkt. Er zijn geen verdachten en geen verdere aanwijzingen om de onderzoekers op weg te helpen. De moord op de oorlogsverpleegster raakt heel het land en iedereen vraagt zich af wat er met de arme vrouw gebeurt is. Ook zo komt Louisa in contact met de zaak. Naarmate het verhaal vordert, geraken zij en Guy steeds meer in de ban van wat er gebeurd is op de treinrit.

Wie houdt van boeken en films à la Downton Abbey, zal zich zeker gelukkig prijzen met De Mitford Moorden. De setting speelt zich voornamelijk af in een landhuis, Asthall Manor, in Engeland, dat het bezit is van een baron en zijn barones. De personages die in het boek aan bod komen zijn personen die ook echt ooit geleefd hebben en zo krijgt de lezer een inkijk in het leven van de aristocraten en hun personeel in de beginjaren van vorige eeuw.

De personages zijn een ander pluspunt. Elk personage heeft zijn eigen uitgesproken karakter en dit zorgt vaak voor grappige en uitgesproken momenten. De karakters zijn uitvergroot en dit maakt het interessant om te zien hoe de personages onderling met elkaar omgaan. Wat ook zeer fijn was, was het feit dat de schrijfster er voor zorgt dat de lezer een band krijgt met de vermoorde vrouw door brieven die zij geschreven had tijdens haar leven te verwerken in het boek. Je krijgt zo echt het gevoel dat je ze kende. Je kan een gezicht plakken op de vrouw, waardoor je zelf ook echt wilt weten wie de moord gepleegd heeft.

Om te besluiten vind ik De Mitford Moorden van Jessica Fellowes zeker een aanrader voor iedereen, en in het bijzonder voor mensen die houden van spannende moordverhalen in een setting zoals Downton Abbey. Zeker het lezen waard!

Deze recensie is geschreven door Suzanne Patteet, 21-jarige studente Financie- en Verzekeringswezen uit Wezemaal (België).

De Mitford Moorden/Jessica Fellowes/vertaling Alexandra van Raap van Canstein/Uitgeverij Volt/2019/373 blz./ ISBN: 9789021417028

No Comments

Post a Comment