Na het veelbelovende eerste deel keek ik reikhalzend uit naar het tweede deel van de Warcross-serie. Ik kon dan ook niet snel genoeg beginnen aan dit spannende vervolg over Emika, Hideo en hun vrienden.

Voor de mensen die nu pas inpikken en helemaal niets weten over de gebeurtenissen in Warcross: is het aan te raden toch eerst het eerste deel te lezen. Marie Lu doet haar best om de belangrijkste elementen hier en daar nog eens te vernoemen, maar de echte insiders en de opbouw van de relaties en complotten heb je natuurlijk wel gemist.

Warcross eindigde met de grote onthulling van de identiteit van Zero. Zero is namelijk Sasuke, Hideo’s vermiste broer. We vernemen ook de plannen van Hideo om alle geweld en onrecht uit de wereld te helpen met een algoritme dat in de nieuwe NeuroLink lenzen zit. Hierdoor wordt het brein van de mensen die de lenzen dragen aangepast zelfs zonder dat ze de speciale lenzen in hebben. Dit beïnvloed echter de vrije wil. Emika staat hier weigerachtig tegenover. En ook Sasuke (alias Zero) ziet dit niet zitten en wil het tegen Hideo opnemen.

Sasuke heeft gedurende de jaren een haat tegen zijn broer ontwikkeld, Hideo kan in zijn ogen niets goed doen. Emika beleefd een tweestrijd: laat ze de liefde voor Hideo overwinnen en neemt ze zijn plannen erbij, of kiest ze toch voor het andere kamp en doet ze er alles aan om de lancering van het algoritme te vermijden? Deze twee aspecten vormen de rode draad in Wildcard. En ik hou jullie niet langer in spanning: ja, we komen ook te weten hoe Sasuke Zero is geworden en waar hij al die jaren geweest is. Want dat was echt hetgeen wat mij heel deel een in de ban hield.

Eigenlijk vind ik het echt wel jammer dat Marie Lu dit razend spannende verhaal in een flink tempo liet passeren in twee boeken. Het einde van Wildcard doet niet vermoeden dat er nog een deel volgt. Maar van mij mocht er best nog meer verteld worden over deze futuristische wereld. Bijvoorbeeld over de Dark World, of over de verdere mogelijkheden en snufjes met de NeuroLink, of over de romance tussen Emika en Hideo.

Ze weet de spanning ook deze keer hoog te houden met grote en kleine cliffhangers doorheen het verhaal. Maar we worden als lezer ook beloond met antwoorden op de vragen rond Zero/Sasuke die na Warcross ontstaan.

Opnieuw slaagt de auteur er in om van Emika zo’n aimabel personage te maken. Je voelt als lezer de spanning mee als haar leven op het spel staat, maar ook de twijfel die ze voelt bij de keuzes die op haar pad komen, en natuurlijk de ontlading bij een goede afloop. Wat ik spijtig vond was dat de andere Phoenix Riders deze keer iets minder aan bod komen. Maar als ze ten tonele verschijnen is het weer hard genieten met de gevatte opmerkingen van onder andere Hammie en Asher. Op die manier maakt Marie Lu plaats voor nieuwe personages: bijvoorbeeld de intrigerende Jax die als lid van de Blackcoats de taakt heeft om Emika te beschermen. De scenes tussen Emika en Jax zijn boeiend en vermakelijk.

Wildcard brengt een andere dynamiek met zich mee dan zijn voorganger. Waar Warcross een spannend boek was waar je echt vrolijk van werd en waarin de mooie kansen van een virtuele wereld en de mogelijkheden die hieraan gekoppeld lijken worden benadrukt, verschuift de focus in Wildcard naar de donkere kant van de achterliggende technologie. Hideo neemt met zijn uitvinding namelijk een monopolypositie in, en ondanks al zijn goede bedoelingen is niet iedereen tevreden met deze alleenheerschappij. Bovendien was de cliffhanger aan het eind van Warcross nogal voorspelbaar, en zijn de plottwists in Wildcard dat helemaal niet, waardoor er nog meer mysteries ontstaan doorheen het boek.

Wie twijfelt er nu nog om deze serie op zijn TBR lijst te zetten? Het is een origineel, goed uitgewerkt verhaal over een toekomst waarin we met lenzen een virtuele laag over ons dagelijks leven krijgen met als extraatje een spannende game, maar ook morele en ethische vraagstukken. Deze serie waarin de aantrekkingskracht en gevaren van artificiële intelligentie en virtual reality worden uitgewerkt tot een filmisch verhaal stemt tot nadenken en is zeker een aanrader!

Wildcard / Marie Lu / Vertaling: Wilma Paalman en Barbara Lampe / Best of YA / Van Goor / 2018 / 312 blz. / ISBN 9789000357307

No Comments

Post a Comment