Victor is een huurmoordenaar, een van de besten in zijn vak. Door zijn ware identiteit en achtergrond voor iedereen geheim te houden, lukt het hem al jaren om verborgen te blijven voor vijanden en autoriteiten. Dit alles verandert wanneer een oud bondgenoot, de maffioos Norimov, hem om hulp vraagt bij de bescherming van zijn dochter Giselle. Giselle is van de aardbodem verdwenen nadat ze vermoedelijk is gevonden door Norimovs vijanden. Victor reist naar Londen om haar te vinden en de vijand uit te schakelen, maar de zaak blijkt een stuk ingewikkelder dan gedacht en hun beider levens komen op het spel te staan. Zal het Victor lukken deze ongewone opdracht tot een goed einde te brengen?

Opvallend in dit vierde boek uit de serie over de kille, gevreesde huurmoordenaar Victor is de ontwikkeling die het hoofdpersonage door lijkt te maken. Vanwege zijn risicovolle beroep vermijdt Victor onnodig contact met andere mensen zoveel mogelijk: hij gaat op in de massa en heeft geen vrienden of partners. De enige die hij vertrouwt is zichzelf en dat blijkt ook uit de voorzichtige – bijna paranoïde – manier waarop hij werkt. Gedurende het verhaal merk je echter dat Victor aan het veranderen is. Dat begint bij het aannemen van een voor hem ongewone opdracht: hij moet iemand beschermen in plaats van ombrengen. Daarnaast staat hij toe dat enkele mannen van Norimov hem vergezellen en maakt hij door zijn emotionele betrokkenheid bij de zaak enkele keuzes die hij normaal niet had gemaakt. Victor lijkt in dit verhaal eindelijk te erkennen dat het tonen van emoties niet altijd slecht afloopt en dat werken met een partner geen complete ramp hoeft te zijn.

Uiteindelijk lezen velen de boeken van Tom Wood voornamelijk om een reden: de overvloed aan actie. En daar is ook in Een oude vijand zeker geen gebrek aan. Victor belandt van de ene in de andere levensgevaarlijke situatie waar hij zich zoals altijd op een creatieve en enigszins gewelddadige manier uit weet te redden. Ondanks de snelheid waarmee gebeurtenissen elkaar opvolgen heeft Tom Wood met het schrijven van dit boek uitgebreid de tijd genomen om gedetailleerde beschrijvingen te geven. Zo lees je mee hoe Victor situaties analyseert en alle mogelijke opties overweegt voor het ondernemen van actie. Ook wordt iets simpels als een wapenkeuze, waar men in een thriller normaalgesproken weinig aandacht aan besteedt, relatief uitgebreid toegelicht. Door het te weten komen van veel details gedurende het verhaal krijg je als lezer een completer beeld van de situatie en wordt een fictieve setting ineens veel realistischer. Op sommige momenten zorgen de vele details wel voor enige vertraging in dit verhaal vol actie. Echter, waar je zou verwachten dat dit het verhaal saai maakt, zorgt het in dit boek juist voor een groeiende anticipatie naar de ontknoping.

De kers op de taart is de ingenieuze manier waarop ervoor gezorgd is dat de op het oog losstaande gebeurtenissen in het begin van het boek naadloos aansluiten op het einde van het verhaal, waardoor lezers het geliefde “aha-moment” toch kunnen ervaren. Hiermee komt deze pageturner vol actie tot een mooi gesloten einde en bewijst het zeker het lezen waard te zijn.

Hoi allemaal! Mijn naam is Janine van der Molen. Ik ben 17 jaar oud en momenteel druk bezig met mijn laatste jaar op het VWO. In mijn vrije tijd ben ik vrijwel altijd te vinden met een grote kop thee en een goed boek, van thrillers tot fantasy en klassieke literatuur in zowel Nederlands als Engels. Een favoriet genre heb ik dus niet echt, zolang het boek maar een interessant plot heeft en goed is geschreven. Enkele all time favourites, die ik overigens iedereen kan aanraden, zijn de boeken van Dan Brown, Harry Mulisch en Tom Clancy.

Een oude vijand/Tom Wood/vertaling Gert van Santen / Uitgeverij Meulenhoff Boekerij/2019/400 blz./ISBN: 978 90 225 8657 0

No Comments

Post a Comment