Een moeder die verslaafd is aan drugs en een vader die niet bestaat. Het klinkt allemaal als het begin van een film in de bioscoop, en dat zou Jongen verslindt heelal zo kunnen zijn. De manier van schrijven is heel mooi waardoor je helemaal in het boek wordt meegesleept en je het niet meer los kunt laten. Het verhaal is ontroerend en tegelijk een reminder dat het leven zo mooi is als je het zelf maakt. Het verhaal gaat over Eli, een jongen van twaalf jaar oud die meer meegemaakt heeft dan de meeste van ons maar kunnen dromen, een niet echt goede moederfiguur en een broer die weigert te praten. Niet de ideale wereld om in te leven. Als vervolgens zijn moeder dan ook nog opgepakt wordt, is het leven voor Eli wel heel verwarrend. Moet hij nu naar zijn vader? Het pleeghuis? En wat gebeurt er met zijn broer? Allemaal vragen die gelukkig al snel beantwoord werden: naar je vader die je nog nooit ontmoet hebt. Maar veel keus heeft Eli niet. Vervolgens komt hij er ook nog achter dat zijn vader geen haar beter is dan zijn moeder, erger zelfs. Eli komt te weten dat zijn vader de reden is dat zijn moeder drugsverslaafd is? Als twaalfjarige jongen heeft Eli geen idee wat hij nu moet doen, maar het leven leven op de beste manier is voor hem sowieso de enige oplossing. Aan zijn broer heeft hij niet veel, maar misschien is niet praten zijn manier om met de situatie om te gaan. Iedereen buiten sluiten zodat je ook geen pijn kan lijden en je verwachtingen over je ouders, je vader of moeder, weer niet gehaald worden.

Jongen verslindt heelal is een erg origineel geschreven verhaal doordat het over drugs en verslaving gaat. Iedereen hoort erover maar niemand denkt echt aan de oorzaken en de gevolgen ervan. Wie weet er nu daadwerkelijk wat er in een huis gebeurt van een drugsverslaafde, met kinderen. Zouden die allemaal echt zo vrolijk en blij zijn om naar huis te gaan zoals ze je altijd laten denken? Je weet het niet, maar het verhaal van Eli opent zeker je ogen en zorgt er voor dat je meer in aanraking komt met een onderwerp dat meestal vermeden wordt op deze manier. Trent Dalton heeft een mooi verhaal geschreven dat het zeker waard is om gedeeld en gelezen te worden.

Mijn naam is Jente Jansen. Ik ben 16 jaar. Ik zit nu in VWO 4 op het Jan van Brabant College in Helmond. Zelf woon ik in Beek en Donk dus dat uurtje sporten per dag haal ik wel. Ik heb lezen altijd leuk gevonden en had al snel alle avi’s gehaald, op naar de leuke boeken dus. In mijn vrije tijd badminton ik graag, maar je zult me nog veel vaker zien lezen. Mijn favoriete genre is toch wel Fantasy, ook al vind ik eigenlijk alle genres wel leuk. Ze hebben allemaal dat speciale tintje dat ervoor zorgt dat het leuk is. Ik vind het recenseren erg leuk doordat ik veel verschillende boeken kan lezen en nog iets doe wat ik leuk vind! Wie wil dat nou niet?

Jongen verslindt heelal/ Trent Dalton/ Vertaald door: Elvira Veenings/ HarperCollins/ april 2019/ 496 blz./ ISBN 9789402702637

No Comments

Post a Comment