‘Het resomeerapparaat wiegde zachtjes heen en weer en gorgelde tegen zichzelf terwijl het Karla’s lijk bewerkte met zijn loogbad.’

Criminelen over de hele wereld zitten erop te azen; 25 miljoen aan goud ligt onder een villa in Miami. Het probleem is dat niemand precies weet waar het ligt en hoe het goud uit de kluis gehaald kan worden. Hans-Peter Schneider, een genadeloos monster dat de ziekste fantasieën van de rijksten laat uitkomen, is vastbesloten om het goud te veroveren. Om bij het goud te komen moet hij eerst langs de van oorsprong Colombiaanse Cari Mora, die op het huis past. Vanaf het eerste moment dat Hans-Peter haar ziet, is hij geïntrigeerd. Hij wil haar niet alleen om het goud in handen te krijgen, hij denkt ook een mooi, weerloos speeltje te hebben gevonden. Maar daarmee maakt hij een grote inschattingsfout…

Cari Mora heeft dezelfde huiverige, enge sfeer als de films en boeken met Hannibal Lecter in de hoofdrol. Schrijver Thomas Harris kan op een droge manier de meest bloederige scenario’s beschrijven, waardoor ze nog heftiger overkomen bij de lezer. Het boek bevat meerdere Spaanse woorden en zinnen, wat leuk is voor mensen met interesse in de Spaanse taal. Daarnaast is de setting die Harris heeft gecreëerd, een in Miami gelegen oude villa van de overleden drugsbaron Pablo Escobar, de perfecte plek voor georganiseerde misdaad. Het verhaal is een mix van Oceans 11, La Casa de Papel en Silence of the Lambs.

Hoofdpersonage Cari Mora is een sterke, door haar verleden getekende vrouw met armen vol met littekens. Naarmate het boek vordert leert de lezer steeds meer van haar achtergrond. Het is fijn dat Thomas Harris voor zijn boek een stoer vrouwelijk personage heeft bedacht. Daarnaast is het mannelijke hoofdpersonage, Hans-Peter Schneider, eentje waarvan iedereen direct de rillingen krijgt. Hij heeft een erfelijke aandoening, waarbij hij geen haar heeft over zijn hele lichaam. Zijn werkzaamheden zijn allerlei louche zaakjes, waaronder organen halen uit mensen om door te verkopen.

De schrijfstijl van Thomas Harris bestaat veelal uit korte zinnen, hierdoor blijft het verhaal open voor de fantasie van de lezer. Daarnaast is het boek opgebouwd uit verschillende spannende passages en mysteries, waardoor de lezer constant getriggerd wordt om door te lezen. Cari Mora is de perfecte thriller om buiten in de zon te lezen!

Hoi! Ik ben Maaike, zestien jaar en ik ga naar 6VWO. Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Tijdens het reizen naar wedstrijden of trainingen vind ik het heerlijk om een boek te lezen. Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten.

Cari Mora  / Thomas Harris / Vertaling: Pon Ruiter / Uitgeverij Volt / 2019 / 310 blz. / ISBN 978 90 214 1792 9

No Comments

Post a Comment