Cruise vertelt het verhaal van een bijzondere groep mensen. Er is een priester, die altijd een onaangestoken sigaar bij zich heeft, een vrouw die haar blik steevast oefent voor de spiegel, een man met een hamburgerkraam die niet tegen de geur van ajuin kan… En dat is slechts een greep uit het bijzondere gezelschap. De Calm Sea, zijn bemanning en personages zijn aanwezig voor een bezinningscruise van zes dagen die enkele bijzondere en niet erg bezinnende wendingen zal nemen…

Christophe Vekeman is een naam die in het literaire landschap niet meer kan ontbreken. Met twintig jaar schrijverschap en boeken zoals Marie, Hotel Rozenstok en Mensen zoals ik kon hij menig literatuurliefhebber overtuigen. Met Cruise doet hij dat, zoals verwacht, gewoon opnieuw.

Vekemans schrijfstijl, die gekenmerkt wordt door lange zinnen, is ook hier alomtegenwoordig. Hij houdt ervan de regie van het verhaal sterk in handen te houden en de lezer onvoorbereid te laten afdonderen op een eind dat geen enkele ziel ziet aankomen. Daarnaast is ook dit boek inhoudelijk boeiend van begin tot eind. De personages zijn zonder verbloeming extreem bizarre mensen, die er rare gewoontes en vooral gedachtegangen op nahouden, maar toch tijdens de bezinningscruise al snel tot dezelfde conclusie komen: ze hebben hun leven grandioos verpest.

Een boek van Vekeman zou niet geslaagd indien de lezer niet kan toegeven meermaals luidop te hebben gelachen, maar daarnaast ook vaak heeft stilgestaan bij de verschillende ideeën en gedachtes die in het boek de revue passeren. En, zoals dat wel waker gebeurt, overrompeld wordt door het einde dat niemand verwacht. Hoewel Vekeman het einde rigoureus beschrijft en meerdere mogelijke verhaallijnen aan bod laat komen, spreekt het verhaal voor zich en wordt de lezer met een gebroken hart achtergelaten.

Ook de cover verdient, net zoals bij zijn andere boeken, de nodige lovende woorden. Deze vat mooi samen hoe treurig het leven is aan boord van de bezinningscruise op de Calm Sea en hoe terneergeslagen de algemene sfeer als blijkt dat alle personages dezelfde conclusie kunnen trekken over hun leven.

Vekemans werk is puur genieten voor de echte literatuurliefhebber, die hier enkele uren bijzonder leesplezier aan zal beleven. Of, zoals Jeroen Brouwers zei over Mensen zoals ik: ‘Je stijl, architectonische zinnenbouw, woordgebruik en je vindingrijkheid bij dit alles zijn verbluffend en ik geniet ervan.” Wel, ik ook.

Cruise / Christophe Vekeman / Arbeiderspers / 2019 / 224 blz. / ISBN 9789029537032

No Comments

Post a Comment