“Pas als mijn wraak compleet is, stop ik met moorden…” – Nimrod.

In dodenstoel zijn er zes kernfiguren. Hamer, Neli, Melissa, Esther, Raaf en natuurlijk Nimrod. Vooral deze laatste is zeer belangrijk aangezien het hele verhaal, het hele boek over hem en zijn wraak gaat. De echte vraag is… Waarom wilt hij wraak nemen? En waarom op deze gruwelijke manier?

Hamer is een adviseur van Defensie, maar niet zomaar een adviseur. Hij is meer dan dat. Maar zijn werk is geheim en hij kan niemand vertrouwen. Dit is tenminste zo tot dat hij Neli ontmoet. Neli is een rechercheur bij de Nederlandse politie die het hoofd wordt van het onderzoek naar Nimrod. De ontmoeting tussen Hamer en Neli verloopt niet van een leien dakje maar naarmate het onderzoek vordert leren ze elkaar beter kennen én vertrouwen. Melissa is Neli’s beste vriendin op het werk en overigens ook haar rechterhand tijdens het onderzoek naar deze psychopathische seriemoordenaar. Raaf is Hamer’s contactpersoon, je zou hem kunnen zien als zijn baas, maar meer nog dan dat zijn ze lotgenoten. Hetzelfde geldt voor Esther, ook zij werkt voor de geheime organisatie waar ook Raaf en Hamer toe behoren.

Dodenstoel heeft een vrij logische naam als je erover nadenkt. Deze wordt ook zeker duidelijk wanneer je het boek begint te lezen. Het enige visuele beeld dat men van Nimrod (de seriemoordenaar) kan vormen zijn af te leiden uit de taferelen die hij achterlaat en de elektrocutiestoel die hij bij elke moord aanpast en via een live feed met de wereld deelt.

Het verhaal begint als volgt… Hamer is net terug van een geheime missie in Kiev en wordt meteen gecontacteerd om (als adviseur van Defensie) te helpen bij een eerder gruwelijk onderzoek. Een dubbele moord met een getuige. De man hangt aan een touw in de woonkamer, meerdere messteken en een overgesneden keel. De vrouw ligt in de slaapkamer op bed, ook met meerdere messteken en een overgesneden keel. En een jongentje van ongeveer elf jaar die in de kast de hele moord heeft zien gebeuren. Maar dan zijn er nog alle religieuze boodschappen die de moordenaar heeft achtergelaten. Dit is overigens zowat het enige wat hij heeft achtergelaten want andere sporen zijn niet te vinden. Wel gaat Nimrod zijn wraak, zijn plannen met zowel de politie als de pers delen. Maar de vraag blijft: Wie is Nimrod nu juist?

Als snel blijkt dat het eerste slachtoffer in het leger zat en contacten had binnen een criminele organisatie (drugs, mensensmokkel,…). En dit blijkt ook zo te zijn voor de volgende vier slachtoffers. Neli en Hamer moeten zich haasten want in totaal zijn er zeker zeven slachtoffers voorzien. Ook moeten ze rekening houden met een mogelijk lek binnen de politie. Nimrod lijkt hen immers steeds een stap voor te zijn, alsof hij exact weet wat ze van plan zijn.

Al snel wordt Hamer gezien als de hoofdverdachte, maar Neli gelooft in zijn onschuld en besluit om (stiekem) met hem verder onderzoek te leveren. Zeker nadat ze beiden direct bedreigd zijn door Nimrod zelf.

Dit verhaal gaat niet enkel over trauma’s, wraak en wantrouwen. Ook gaat het over blindelings vertrouwen, vriendschap en banden voor het leven. Het is een meeslepend boek dat zo je aandacht trekt dat je gewoon wilt blijven lezen. Wie weet ontdek je al wie Nimrod is nog voor het in het verhaal bevestigd wordt. De vraag waar je wel mee blijft rondlopen tot het einde is… Waarom? Het boek is een echte aanrader voor iedereen die van literaire thrillers houdt, zowel jong als oud en/of geïnteresseerd is in de psychologie met betrekking tot een seriemoordenaar.

Deze recensie is geschreven door Ashley Decock. Student verpleegkunde en verslaafd aan spannende boeken en boeken die gaan over de psychologie van de mens.

Dodenstoel/Johan Andersen/HarperCollins/Agora Books/2019/413 blz./ ISBN 978 94 027 0271 2

No Comments

Post a Comment