Emma Carstairs heeft eindelijk de dood van haar ouders kunnen wreken, maar ondanks alles vindt ze geen rust. Ondertussen is de Schaduwheer, de Onseelie-koning, uit op een oorlog met de schaduwjagers. Hij wil macht over alle landen en stuurt strijders eropuit met het doel het Zwarte Boek der Doden te vinden, waarmee hij zichzelf die macht kan garanderen. Het Zwarte Boek der Doden is ook het enige wat de Blackthorns kan helpen in de strijd tegen hun vijand, maar in hun zoektocht naar het boek worden ze gedwarsboomd door verschillende vijanden. Wederom zullen ze hun leven moeten wagen om alles en iedereen waarvan ze houden te beschermen, maar winnen ze die race tegen de klok..?

Shaduwheer is na Vrouwe Middernacht het tweede deel in de serie De Duistere Machten. Het eerste wat me opviel aan dit boek was hoe dik het was, het bezorgde me dubbele gevoelens, want wat als het net zo’n ergernis werd als Vrouwe Middernacht? Dat viel gelukkig wel mee, al ben ik wel van mening dat Cassandra Clare er best stukken uit had kunnen laten, zoals het (wederom) herhalen van gebeurtenissen uit vorige delen. Schaduwheer is toch geen boek dat je zou lezen voordat je de andere delen – of tenminste Vrouwe Middernacht – hebt gelezen.

Een absoluut pluspunt zijn de ontwikkelingen van de personages in Schaduwheer. In Vrouwe Middernacht kreeg ik een sterk beeld van jonge kinderen bij sommige van de Blackthorn-kinderen (Ty, Livvy en Dru), en daarmee bedoel ik kinderen onder de tien à twaalf jaar. In Schaduwheer werd dat gevoel minder, hoewel dat gevoel op sommige momenten, zeker in het begin van het boek, toch nog wel aanwezig was. Dru, Livvy en Ty maakten een ongelooflijke ontwikkeling door en dat zorgde ervoor dat mijn beeld ook weer klopte met het verhaal.  

De nieuwe personages die ten tonele komen in dit boek zorgen voor een frisse wind, en hoewel veel van hen niet mijn favoriete personages zijn, kan ik niet ontkennen dat ze wel ontzettend goed uitgewerkt zijn. 

In Schaduwheer zit meer vaart, de schrijfstijl van Cassandra Clare die ze gebruikte in de Kronieken van de Onderwereld-serie komt weer een beetje terug, waardoor je als lezer weer door de bladzijden vliegt en bij elke bladzijde hoopt dat het einde nog niet in zicht is. Dat gevoel heb ik gemist. 

Wat eigenlijk onduidelijk blijft is de rode draad. Al redelijk in het begin van het boek is er een ontknoping en daarna weet je als lezer niet meer precies waar het verhaal naartoe loopt, maar desondanks wilde ik toch blijven doorlezen. Of dat is omdat ik geen genoeg kan krijgen van de schaduwjagers-wereld of omdat er daadwerkelijk toch een (onduidelijke) lijn van opbouwende spanning door het verhaal loopt, kan ik je niet met zekerheid vertellen. 

Wat ik wél kan vertellen, is dat het einde zo verrassend is dat ik niet kan wachten om te beginnen in Koningin van Lucht en DuisternisSchaduwheer eindigt met een behoorlijke cliffhanger, ontstaan uit een geweldige plottwist waarvan ik niet had gedacht dat die mogelijk was en waar ik – eerlijk toegegeven – misschien ook wel een beetje van geschrokken ben.

Cassandra Clare heeft met Schaduwheer opnieuw laten zien wat voor ongelooflijk talent ze heeft. Dit boek herinnert me aan de reden waardoor ik verliefd ben geworden op haar boeken in de eerste plaats. Haar luchtige, maar perfect gedetailleerde schrijfstijl zorgen ervoor dat de lezer zich moeiteloos kan inleven in de schaduwjagers-wereld en doen je als lezer verlangen naar meer. Misschien waren sommige details wat overbodig en ging het begin wat stroef, maar dat maakt het verrassende plot uiteindelijk meer dan goed.  

Mijn naam is Felicia en ik ben 25 jaar. Mijn grootste passie is lezen en sinds kort ben ik begonnen met schrijven over alles wat ik lees via mijn bookstagram: writings_on_the_wall_nl. Naast lezen kijk ik ook graag films en series. Ik lees vrijwel alles wat letters bevat, (behalve kookboeken, de keuken is niet aan mij besteed) maar het liefst toch wel fantasy, Young Adult of een goede thriller. 

Schaduwheer / Cassandra Clare / vertaling Lia Belt / Uitgeverij Moon / 2018 / 704 blz. / ISBN: 9789048836734 

No Comments

Post a Comment