Natalie Cox is het pseudoniem van de Britse schrijfster Betsy Tobin. Van haar literaire romans werden in Engeland ruim 100.000 exemplaren verkocht. Met Een onverwachte kerst bewijst ze zich als een geweldige nieuwe stem in het feelgood genre. Naast het schrijven runt ze een kleine, onafhankelijke boekhandel annex café in Londen.

Charlie, een dertigjarige IT-specialist beleeft een ongewone kerst. Ze houdt niet van Kerstmis en dit zou wel eens de ingrijpendste decembermaand van haar leven kunnen worden. Haar appartement is onbewoonbaar ten gevolge van een gaslek in het gebouw en haar vriend heeft haar verlaten voor zijn personal trainer. Terwijl haar moeder de feestdagen doorbrengt in Australië met haar vijfde man, gaat Charlie, met een lichte hersenschudding en tijdelijk dakloos, bij haar nichtje logeren en helpen in de hondenopvang in Devon. Maar haar plannen voor een rustige plattelandskerst vallen in duigen. Jez, de uitbaatster van het hondenpension, gaat de kerstdagen doorbrengen in het hoge Noorden. Ze vindt geen kandidaat om voor de viervoeters te zorgen, dus krijgt Charlie de taak om voor de honden te zorgen. De honden, hun baasjes en de dierenarts zorgen voor een onverwachte kerst.

Op de cover staat ‘Voor iedereen die houdt van kerst of honden, of van allebei!’. In eerste instantie dacht ik: Is dit boek dan wel iets voor mij? Ik ben namelijk niet zo zot van honden, maar wel van Kerstmis. Ik plaatste dit boek uiteindelijk toch op mijn leeslijstje.

Een onverwachte kerst is bij momenten een spannende en luchtige roman. Echt een boek om onder een fleecedeken te lezen tijdens de lange donkere wintermaanden. Het boek is geschreven in de ik-vorm. Het is alsof ik de dingen zelf beleefde. Er komen ook grappige elementen in het boek naar voren, zo brengen de eigenaars, wanneer de honden komen logeren, een koffer met de spullen voor hun hond mee.

Het leuke aan dit boek vond ik dat er al in het eerste hoofdstuk iets gebeurde. Vervolgens moet je wel meerdere hoofdstukken lezen alvorens er een volgende noemenswaardige gebeurtenis plaatsvindt, dat vond ik wel jammer aangezien ik dan niet het gevoel krijg dat ik het boek niet meer los wil laten. Uiteindelijk heb ik het terug opgenomen, verder gelezen en was het toch een mooi verhaal. Bovendien heb ik ook iets bijgeleerd over honden en ben ik een leuke leeservaring rijker.

Een onverwachte kerst is een mooi boek, het ideale (kerst)cadeau voor iemand die graag feelgood boeken leest.

Deze recensie is geschreven door Hanne Corstjens. Hanne is 23 jaar oud en woont in Bocholt, België. Ze heeft marketing gestudeerd en heeft hierna nog een lerarenopleiding gedaan. Momenteel is Hanne aan het werk als leerkracht in het secundair onderwijs.

Een onverwachte kerst / Natalie Cox / Uitgeverij Boekerij / 2018 / 303 blz. / ISBN 9789022585726

No Comments

Post a Comment