We wisten al waarom mama drinkt en in het nieuwste boek van Gill Sims leren we ook waarom mama vloekt. Eigenlijk heb je niet eens een boek nodig om een antwoord te krijgen op deze twee vragen. Het leven van de moderne moeder gaat niet over rozen. Een drukke baan, een lastige vent, twee gillende koters en daarbovenop nog eens alle andere uitdagingen die het leven nu eenmaal jouw kant op slingert. Gill Sims laat zien hoe hoofdpersoon Ellen omgaat me al die problemen: met drank, een hoop gevloek en gelukkig vooral veel humor.

Met Why Mummy drinks had Gill Sims een bestseller in handen in Groot-Brittannië. Ook in andere landen was het boek succesvol, met vertalingen in onder andere het Nederlands, Italiaans, Spaans en Duits. Het vervolg Why Mummy swears was al even populair en is vertaald als Waarom mama vloekt. Net als voor het eerste deel gebruikte Sims haar eigen leven als inspiratiebron.

Het mooie van de Waarom mama serie van Sims is dat de boeken over zoveel meer gaan dan moederschap. Zelf ik heb ik geen kinderen en ben ik ook een stuk jonger dan hoofdpersonage Ellen, maar ik herken me in veel van de scènes. Wij vrouwen verwachten nu eenmaal ontzettend veel van onszelf. Ellen wil eigenlijk helemaal in haar eentje alles runnen: het huishouden, haar fulltime baan, de opvoeding van haar kinderen… Haar man lijkt soms niet veel meer te zijn dan een oppas voor de schaarse avonden waarop ze eindelijk weer eens een sociaal leven probeert te creëren. Dat zet haar relatie natuurlijk onder druk, ook omdat haar man haar niet lijkt te begrijpen. Je hoeft geen moeder te zijn om je hierin te herkennen. Relatieproblemen, het gevoel nooit eens rust te kunnen pakken, te veel hooi op je vork nemen – het zijn de dagelijkse beslommeringen van elke vrouw. Sterker nog: het zijn problemen die mannen vast ook ervaren, of ze nou wel of geen vader zijn.

Waarom mama vloekt is in veel opzichten beter dan het eerste deel. Op de eerste plaats is er in dit boek veel meer een rode draad. Ellen gaat op zoek naar een parttimebaan, vindt haar droombaan, maar… dat is een fulltimebaan. Dat is een héle heftige verandering. Doordat ze niet elke minuut van de dag over haar kinderen en echtgenoot praat, gaan haar collega’s ervan uit dat ze single en kinderloos is. Dat vindt Ellen wel prima. Het boek gaat er voor een groot deel over hoe heerlijk het is om een leven te hebben dat helemaal losstaat van je gezinsleven. Natuurlijk is het vreselijk lastig om die werelden gescheiden te houden en levert dat allerlei hilarische situaties op.

In het eerste deel besteedde Sims al veel aandacht aan de verwachtingen en vooroordelen die bestaan tegenover moeders. De moeders op school vinden vooral dat alles om de kinderen moet draaien, terwijl Ellen zichzelf ook vrij belangrijk vindt. Een vrouw die werkt, kan volgens de huismoeders natuurlijk nóóit genoeg tijd besteden aan haar kinderen, terwijl de werkende moeders juist vinden dat de huismoeders saaie, vormloze wezens zijn zonder eigenwaarde.

In Waarom mama vloekt gaat Sims nog een stapje verder en laat ze zien hoe vrouwen worden behandeld op het werk. Eerder naar huis omdat je naar de tandarts moet? Geen probleem! Eerder naar huis omdat je kind ziek is? Schandalig! Een week vakantie om te feesten? Heerlijk! Een week vakantie omdat je kinderen vrij hebben en je geen oppas kunt krijgen? Alsof wij geen vrij zouden willen! Sims legt al die vooroordelen feilloos bloot, zonder de mannen die de opmerkingen maken te veroordelen. Zij zijn immers ook maar mensen en kunnen leren van hun fouten. In plaats van de situaties bitter te beschrijven, maakt Sims alles grappig. Een genot om te lezen!

Deze recensie is geschreven door Joke Simmelink (1992). Ze was al voor ze kon lezen dol op boeken. De studie Nederlands Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit te Nijmegen lag dan ook voor de hand. Behalve een Master Literair Bedrijf, behaalde ze ook haar eerstegraads lesbevoegdheid Nederlands. Nu woont ze in Eindhoven en geeft ze les op een middelbare school. Naast haar drukke baan als docent leest ze vooral Nederlandse literatuur en fantasy.

Waarom mama vloekt/Gill Sims/vertaling Janet Limonard en Anne Marie Koper/Prometheus Amsterdam/2019/356 blz./ ISBN: 9789044641608

No Comments

Post a Comment