Je ooit al afgevraagd wat er gebeurde vóór het bekende verhaal van Assepoester? Waar haar bijnaam vandaan kwam en waarom de relatie tussen haar en haar stiefmoeder niet al te best was? Er was eens iets anders van Danielle Teller geeft een mooie inkijk op het leven van de wereldberoemde prinses en haar stiefmoeder voor ze haar muiltje verloor.

Het verhaal van Assepoester wordt verteld door de ogen van Agnes, haar stiefmoeder. Agnes heeft geen gemakkelijk leven achter de rug. Geboren als het jongste kind in een arm boerengezin, wordt ze op jonge leeftijd het huis uitgestuurd om te werken als wasmeisje op Aviceford Manor. Ze wordt er geteisterd door een tiran van een vrouw, Elisabeth, die haar zo veel taken oplegt dat ze amper de tijd heeft om te slapen. Wanneer ze eindelijk de kans krijgt om uit de klauwen van Elisabeth weg te vluchten naar een abdij genaamd Ellis Abbey, belandt ze in een nieuw drama waarin ze verblind wordt door jeugdige liefde en hierdoor gedwongen, wordt haar leven weer van nul te beginnen. Kortom, haar leven is niet makkelijk.
Dit is net wat het zo interessant maakt: het hoofdpersonage is een echte vechter die constant probeert hogerop te geraken en beter wilt doen voor zichzelf. Haar dromen worden telkens vernield, maar ze geraakt het steeds weer te boven, tot er iets nieuws op haar pad komt. Dit constante gevecht zorgt voor spannende situaties die de lezer benieuwd maken naar wat er verder zal gebeuren.

Wat zo fijn is aan dit boek is dat je het verhaal leert kennen door de ogen van iemand anders dan Assepoester zelf, en dat je leert begrijpen hoe het verhaal dat iedereen kent tot stand is gekomen. De andere blik die je krijgt op het verhaal zorgt ervoor dat de lezer nieuwsgierig blijft en dat het niet het zoveelste sprookje wordt met dezelfde verhaallijn. Ik vond het verhaal echt aangenaam om te lezen en was telkens benieuwd naar het volgende hoofdstuk. Danielle Teller heeft met Er was eens iets anders een frisse wind laten waaien door sprookjesland as we know it, en die wind is zeker welkom. Toch wordt het klassieke verhaal van Assepoester niet volledig omgegooid. Teller houdt zeer goed rekening met de kenmerken van de originele versie en zorgt met dit boek voor een aanvulling op het reeds bekende.

Wanneer je begint te lezen, valt het meteen op dat het boek vlot leest. Er wordt niet te hard ingegaan op details en Teller gebruikt mooie verwoordingen die het een plezier maken om dit boek te lezen. Zo omschrijft Agnes, het hoofdpersonage, haar zwangerschap: ‘Er bouwde zich ook een rusteloze opwinding in me op. Voor het eerst in mijn leven leek het erop dat ik iets kostbaars zou gaan bezitten.’ Verder heeft de schrijfster de hoofdstukken zo ingedeeld dat alles op elkaar verder bouwt, en wanneer er een stuk over het heden gaat wordt dit duidelijk gemaakt door de titels ‘Dagboeknotitie’ en ‘Koninklijk hof’ waardoor de lezer niet verward raakt.

Om te besluiten biedt het boek de lezer alles wat je van een sprookje kan verwachten: een eind-goed-al-goed-afloop en de nodige ups en downs voor de hoofdpersonages in de loop van het verhaal, maar dan met een originele twist die het des te interessanter maakt. Er was eens iets anders is een boek dat werkelijk voor iedereen de moeite waard is om te lezen en dat niemand teleurgesteld achterlaat. En als dat nog niet genoeg is, is de prachtige boekcover ook nog eens een mooie aanwinst voor je collectie!

Deze recensie is geschreven door Suzanne Patteet, 22-jarige leesfanaat uit Wezemaal (België).

Er was eens iets anders / Danielle Teller / vertaling Marja Borg / Ambo|Anthos / 2018 /371 blz. / ISBN 978-90-263-4646-0

No Comments

Post a Comment