Hoewel de meeste kerstbomen al staan en het buiten al heel koud is geweest, begint de winter pas echt op 21 december. Om de vakantie inclusief alle feestdagen door te komen hebben de recensenten en redactieleden van De Leesfabriek een winterse tiplijst opgesteld, bestaande uit vijf categorieën. Ben je op zoek naar een boek om ’s nachts door te lezen, voor bij het haardvuur, onderuitgezakt in de stoel of naar een boek met kerstsfeer? Misschien zoek je wel een (heel) dik boek of toch een dun boek voor in je koffer voor de skivakantie? Of van alles wat? In deze winterse tiplijst staan 25 tips voor iedereen die leest. Voor ieder wat wils, de keuze is weer reuze!

Als de recensie online staat op onze site, kan je via de titel rechtstreeks naar de review!

5 dikke kleppers voor bij de kerstboom en haardvuur, heerlijk met een kop thee en koekje

Skydancer – Lotte Kok
Oscar woont in het stadje Dingle met nog 74 andere inwoners. Op een dag komt Agnes met haar moeder in Dingle wonen en iedereen slaat ervan op hol, behalve Oscar. Na 4 dagen blijkt ook hij niet zonder haar te kunnen en trekken ze 3 dagen met elkaar op. (Het boek speelt zich af in een week tijd.) Agnes is knap, kan alles en wordt beschreven als een soort nimf. Oscar is overduidelijk een verveelde puber en doet wat iedereen doet in het dorp: fastfood eten, Netflixen en verder vrij weinig. Hoewel Irene niet weg was van het boek, daagt ze jullie uit het toch te proberen!

De ondergrondse spoorweg – Colson Whitehead
De ondergrondse spoorweg is een historische romans over een intrigerende periode in Amerika. De Noordelijke Staten werden meer en meer abolitionistisch, terwijl in de Zuidelijke Staten steeds meer gebruik gemaakt werd van slaven. In de hoop op een vrij en beter leven waagden een groot aantal slaven de zeer gevaarlijke reis naar het Noorden.

Een recensent schreef over dit boek: “Whitehead schrijft heel interessant over de ondergrondse spoorweg en wil veel vertellen. De beklemming en het benauwde van de verstopplaatsen, de angst voor verraad door degenen die je verbergen, het gevoel van opgejaagd worden en nooit veilig zijn, grijpen je naar de keel.”

Het schaduwjaar – Kim Liggett
Niemand praat over het genadejaar. Het is verboden. Meisjes krijgen hun hele leven te horen dat ze de kracht hebben om mannen te verleiden en andere vrouwen gek te maken van jaloezie. Men gelooft dat de huid van jonge vrouwen een krachtig extract afstoot. Daarom worden ze voordat ze zestien jaar worden verbannen naar de wildernis, zodat ze gezuiverd en klaar voor het huwelijk kunnen terugkeren. Maar niet iedereen zal het overleven.

Een absolute pageturner is dit in 2019 uitgebrachte boek van Kim Liggett. Recensent Jente schrijft: “Een boek openslaan waarvan de verwachtingen hoog liggen, is altijd spannend. Heeft het internet overdreven of is het echt de moeite waard om het boek te lezen. Nou bij deze een antwoord. Ja. Het Schaduwjaar is een prachtig boek met vele achterliggende lessen.”

De hele recensie komt binnenkort online!

Cinder – Marissa Meyer
Gezien het aantal recensies van Cinder op De Leesfabriek is dit een hele goede tip in deze lijst.

Cinder is een spraakmakende remake van het bekende sprookje ‘Assepoester’. Het verhaal speelt zich af in het futuristische New Beijing waar de aarde bewoond wordt door de gewone, ‘gezonde’ mensen, de mensen met metalen protheses (de cyborgs), de androidrobots en de slachtoffers van een snel spreidend plaag virus. Het is een uniek verhaal met een vlotte schrijfstijl – en alhoewel je het einde al redelijk ziet aankomen, is de weg ernaartoe er niet minder spannend om. Het is een veelbelovend begin van een wereldwijd geprezen serie die het onaantastbare van sprookjes en prinsessen een stukje dichterbij brengt.

Mocht je al verder zijn in de serie en deel vijf staat nog op je tbr: pak deze er dan bij. Winter is met 827 bladzijden een echte klepper!

Koninkrijk van As – Sarah J. Maas
Met 914 bladzijden is dit zevende deel in de Glazen troonserie een ware klepper. Aelins lot hangt af van haar kracht om zichzelf te bevrijden en te vechten in de ultieme strijd om haar leven. Sommige verbintenissen zullen sterker blijken dan ooit, andere zullen verloren gaan. Eén ding is zeker: alle mysteries rondom Aelin en haar koninkrijk zullen voor eens en altijd onthuld worden.

 5 dunne boekjes zodat je koffer voor de skivakantie nog dicht kan

Dit is hoe het ging – Astrid Boonstoppel
Dit is hoe het ging gaat over Cato Schmidt, ze heeft fijne ouders, vriendinnen en een leuk bijbaantje. Toch worstelt ze. Met zichzelf en haar pijnlijke verleden. Ze keert steeds meer in zichzelf als haar perfecte leven barstjes begint te vertonen. Ze kan alleen terecht bij Adrian, haar online vriend die haar nooit zal laten vallen.

Recensent Maaike over Dit is hoe het ging: “Het was slim van schrijfster Boonstoppel om de gebeurtenissen die leiden tot de climax de hoofdmoot van het verhaal te laten zijn. De eigenlijke gebeurtenis krijgt heel weinig bladzijden en dat was juist een pluspunt, omdat het psychologische aspect veel interessanter is voor de lezer om te lezen. Het is een mentaal spel, dat onmogelijk goed kan aflopen. Een uitstekende thriller van Nederlandse bodem.”

De buitenjongen – Paolo Cognetti
Als lezer volg je een dertigjarige schrijver met writersblock die zich terugtrekt in de bergen. Een mooi boek over eenzaamheid, de band met de natuur, de schoonheid daarvan, maar ook over vriendschap.

Redactielid Irene schreef hierover: “Dit boek deed iets bijna onbeschrijfelijks met mij. Al na vijf bladzijden voelde ik een bepaalde rust en die is niet meer weggegaan. Je voelt eenzaamheid, maar toch ook weer niet. Ik voelde me thuis in de bergen door de beschrijvingen van de natuur en de rust, ondanks dat ik nog nooit in de bergen ben geweest.”

De dag die nooit komt – Oliver Reps
De dag die nooit komt is het relaas van de zeventienjarige filmfanaat Elias. In één lange slapeloze nacht overdenkt hij de gebeurtenissen die hem in de situatie hebben gebracht waarin hij zich nu bevindt. Hij vertelt over die zomer, nu zo’n driekwart jaar geleden. Over zijn vriendin Polly, die als een engel uit de lucht is komen vallen, over zijn zusje Evi. En over de demonen in z’n hoofd.

Recensent Nathaniël schreef over dit verhaal: “Het verhaal is niet leeftijdsgebonden en kan zeker door jongeren als ouders gelezen worden. Jongeren met gevoelens van eenzaamheid of aparte gedachten zouden zich misschien in het verhaal herkennen.”

After dark – Juultje van den Nieuwenhof
Paula nodigt haar vriendengroep uit om de verjaardag van beste vriendin Saskia te vieren. Paula heeft het rijk alleen in een oud, sprookjesachtig huisje midden in een groot natuurpark. Wanneer Saskia lang op zich laat wachten, begint Paula zich zorgen te maken. Intussen speelt de vriendengroep een spelletje: alle mobieltjes op tafel en elk bericht dat binnenkomt moet hardop worden voorgelezen.

Het begint als een onschuldig spelletje, maar eindigt in een nacht vol duistere geheimen…

De recensie komt nog online, maar hier vast een tipje van de sluier. Recensent Mandy: “Ik zat heel erg snel in het verhaal. Het is al vanaf het begin spannend, waardoor ik bijna niet meer kon stoppen met lezen.”

Her Royal Highness – Rachel Hawkins
Her Royal Highness is het vervolg op Royals, maar is los te lezen van het eerdere deel.

Millie Quint besluit na een gebroken hart beurzen aan te vragen om haar laatste schooljaar af te maken in het buitenland. Ze wordt aangenomen op een exclusieve kostschool in de Schotse Hooglanden. Alles ziet er positief uit, maar er is één probleem: haar kamergenoot Flora blijkt verwend en arrogant te zijn én de prinses van Schotland. Hoe groot is de scheidingslijn tussen liefde en haat?

De 5 spannendste boeken om wakker te blijven na het nét iets te uitgebreide kerstdiner

DNA – Yrsa Siguroardóttir
In 1987 worden drie jonge kinderen, twee broers en hun zusje, ter adoptie afgestaan. Ze worden elk in een andere hoek van het land ondergebracht met de strikte instructies aan de betrokkenen om nooit een woord te spreken over hun afkomst. In 2015 wordt een jonge vrouw vermoord in Reykjavik. Aanvankelijk zijn er geen getuigen tot de commissaris de zevenjarige dochter vindt. Wat is het verband tussen al deze gebeurtenissen?

Verschillende verhaallijnen zijn in elkaar gevlochten door de schrijfster wat resulteerde in een mysterieus en interessant boek, schrijft Janine. DNA is een erg spannend boek met een geweldige ontknoping die je niet aan ziet komen.

Horen zien zwijgen – J.D. Barker
Je wordt meegenomen in het onderzoek naar een seriemoordenaar die al vijf jaar lang Chicago in zijn greep houdt. De moordenaar straft personen die de fout zijn ingegaan door hun dochters te ontvoeren en oren, ogen en tongen op te sturen als cadeau. Na een zelfmoordpoging en een oor als cadeau is het aan detective Porter om zo snel mogelijk te achterhalen waar het slachtoffer is en hoe hij deze persoon kan vinden.

Een heftig boek voor een zwakke maag, schrijft recensent Kim, maar als je hier wel tegen kunt, zal je genieten van iedere bladzijde.

Lazarus – Lars Kepler
Een grafschenner wordt vermoord in zijn appartement. Zijn trofeeën liggen in de vrieskist. Joonna Linnan wordt door een Duitse collega gevraagd om te assisteren bij een campingmoord. Een vreselijk voorgevoel sluipt in Linna’s hoofd, maar dat kán gewoon niet waar zijn. Wat als deze nachtmerrie wel werkelijkheid wordt?

Ook Lazarus is geen boek voor mensen met een zwakkere maag door de beeldend en gruwelijk geschreven scénes. De bloedspetters vallen nog net niet uit het boek, schrijft Maaike.

Clownsnacht – Daniëlle Bakhuis
Een horrorverhaal om wakker voor te blijven. Je bent toch niet bang?

Fara past tijdens clownsnacht op op twee kinderen. Een traditie in Westerdam waarvan niemand echt weet waar die eigenlijk vandaan komt. De kinderen gaan braaf naar bed, maar één wordt een paar keer huilend wakker en zegt dat de clown naast haar bed stond. Ze vraagt zichzelf af of deze oppasklus een goed idee was als de stroom uitvalt, ze schimmen ziet en ze zich de hele avond bekeken voelt. Maar.. ze is toch niet bang?

De Ketting – Adrian McKinty
Rachel Klein zet haar dochter af bij de bushalte en begint aan haar dag. Een telefoontje van een onbekend nummer verandert alles: de beller vertelt Rachel dat haar dochter vastgebonden en gekneveld op de achterbank van zijn auto ligt. Als ze haar ooit weer wil zien, moet ze losgeld betalen en een ander kind ontvoeren. Dit is geen gewone kidnapping: de beller is zelf een moeder wier zoon is ontvoerd en als Rachel niet doet wat haar wordt gezegd, zullen beide kinderen sterven. Rachel is onderdeel geworden van De Ketting: een oneindig en ingenieus plan dat ouders verandert in criminelen..

5 guilty christmas reads

Mensen als ik – Christophe Vekeman
Om te beginnen komt hij net van de dokter vandaan en vreest hij voor zijn mannelijkheid, want wellicht wordt er teelbalkanker bij hem geconstateerd. Daarbij komt hij op een punt in zijn leven dat hij zich  realiseert dat het beeld van allemansvriend, dat velen van hem hebben helemaal niet klopt. Eigenlijk is hij erg op zichzelf gericht en heeft hij nauwelijks échte vrienden. Op zoek naar zichzelf en naar nieuwe échte vrienden stapt hij in zijn auto en rijdt hij naar een countrykroeg waar ze rauwe muziek een podium bieden en waar een paar countryboots en een Stetson een absolute must zijn.

Net als zijn andere werk is Mensen als ik rijk aan beelden, zwierige taal en couleur locale. Bij Vekeman wéét je dat je zó de draad weer oppakt, zeker voor wat de taal betreft, maar evenzeer  door de nooit voorspelbare verhaallijnen.

Voor jou – Jojo Moyes
Een verhaal over het eenvoudige leven van Louisa, wonend bij haar ouders en serveerster in een café. Ze houdt van haar leven, maar als ze haar baan verliest, wordt haar routine verstoord. Ze komt terecht als verzorgster bij Will. Ooit een charmante jongeman, maar nu verlamd vanaf zijn nek.

Een indrukwekkend en uniek verhaal. Een meeslepend en ontroerend verhaal met een flinke dosis humor!

Een dag in december – Josie Silver
Laurie is er zeker van dat liefde op het eerste gezicht niet bestaat. Het leven is geen romantische film toch? Maar dan, op een besneeuwde decemberdag, ziet ze vanuit de bus een jongen bij de halte van wie ze vóélt dat hij de ware is. Hun ogen ontmoeten elkaar, er is een magisch moment… en dan rijdt de bus door.

Ze denkt dat ze de jongen nooit meer tegen het lijf zal lopen. Maar een jaar later stelt haar beste vriendin Sarah haar tijdens kerst voor aan de nieuwe liefde van haar leven. En dat is… de jongen van de bushalte. Vastbesloten om hem te laten gaan, gaat Laurie verder met haar leven, maar wat als het lot andere plannen heeft?

Een onvergetelijk liefdesverhaal voor liefhebbers van Jojo Moyes en Nicholas Sparks.

Een extra wens voor kerst – Kathryn Freeman
Melissa hecht niet veel waarde aan kerst. Met haar kille, afstandelijke ouders en later met haar manipulatieve echtgenoot (nu ex!) Lawrence heeft ze nooit zo’n echte, heerlijke en warme kerst gevierd. Ze heeft ermee leren leven, maar het breekt haar hart dat haar zoon William er ook maar mee heeft moeten leren omgaan dat kerst “niets bijzonders’ is. William kan moeilijk geloven dat er daadwerkelijk zoiets bestaat als de kerstman.
Dan wandelt Daniel McCormick het leven van Melissa en William binnen en verandert alles. Met zijn hulp hebben Melissa en William eindelijk de kans om erachter te komen wat de ware kerstgedachte is. En het kan zelfs maar zo gebeuren, dat al hun wensen eindelijk gaan uitkomen… 

10 blind dates – Ashley Elston
Sophie wil maar één kerstcadeau: een beetje vrijheid van haar overbeschermende ouders. Wanneer die besluiten de kerstdagen ergens anders te vieren, verheugt Sophie zich op wat privétijd met haar vriendje Griffin. Totdat ook Griffin behoefte aan vrijheid blijkt te hebben…

5 boeken om mee onderuit te zakken in de trein of auto na het zoveelste kerstdiner

Dumplin’ – Julie Murphy
Willowdean Dickson is vaak het mikpunt, want echt slank is ze niet. Dat maakte haar eerder weinig uit, maar nu de rest van Clover City in de ban is van de missverkiezingen probeert Will erachter te komen of ze er ook bij wil horen. Met hulp van haar vrienden gaat ze op zoek naar zichzelf.

Een boek met een verfrissend onderwerp waarin getoond wordt hoe belangrijk vriendschap, aandacht en liefde zijn om jezelf te vormen, zo schrijft Janine in haar recensie.

Uitzonderlijk – Colleen Hoover
Merit Voss beschouwt zichzelf als de meest normale persoon. Haar liefdesleven is niet zo doorsnee, om een actie van haar eerste vriendje te compenseren, stal ze een van zijn trofeeën. Sindsdien koopt ze altijd een troostprijs als haar iets tegenzit. Tijdens een nieuw bezoek aan een antiekwinkel om haar collectie uit te breiden, ontmoet ze een bijzondere jongen die haar vanaf het eerste moment intrigeert. En zonder verdere aanleiding zoent hij haar. Tot Merits tweelingszus Honor daar een stokje voor steekt aangezien die zijn vriendin blijkt te zijn. Het begin van een hele reeks uitzonderlijke gebeurtenissen…

Valerie schrijft: “Ik werd onverwacht diep geraakt door de thematieken die in dit boek aan bod komen, maar enkel op een goede manier. Overweldigend, in de meest positieve zin.”

Onder de sterren van Montpellier – Marina Folkers
Als de kans zich voordoet om even aan de roddels te ontsnappen, grijpt Cleo deze meteen. Ze vliegt naar het Franse land en wil het liefste onzichtbaar blijven, maar met een zeer aantrekkelijke man naast zich blijkt dat best lastig. Luc, de zeer aantrekkelijke man, zit alleen niet te wachten op gezelschap. Wat moet hij doen wanneer hij beseft dat hij bij haar geen kans zal maken als ze erachter komt wie hij werkelijk is?

Irene schrijft over dit heerlijke verhaal: “Dit boek is ideaal voor iemand die zin heeft in een luchtig en makkelijk lezend boek. Dit is niet zomaar een zoetsappig liefdesverhaal, maar met humor en diepgang is het een feelgood geworden zoals feelgood hoort te zijn.”

Ik niet op jou – Sally Thorne
Een kantoor delen met je aartsvijand, klinkt niet echt ideaal. Precies dit is wat Lucy meemaakt nadat de uitgeverij waarvoor ze werkt fuseert met een van de concurrenten. De mensen van Bexley waren zo netjes, deden alles om het geld, en gaven niks om de boeken die ze uitgaven. Iets wat er bij haar bedrijf echt niet in kon. Ieder boek dat uitgegeven wordt, is even bijzonder en even mooi. De assistent bij Bexley is Joshua, de kleurenvolgorde waarin hij zijn blouse draagt is altijd hetzelfde en dat is een van de vele dingen van Joshua die Lucy niet kan verdragen. Maar wat gebeurt er als de spelletjes die ze continu spelen grotere gevolgen hebben dat ooit tevoren?

Dit is het perfecte boek om te lezen om je gedachten compleet opzij te zetten. Grappig en romantisch, een heerlijk verhaal om te lezen met een deken op de bank, aldus recensent Jente.

Ik weet niet of ik van je houd – Christina Lauren
Holland heeft een crush op straatmuzikant Calvin. Ze helpt hem met een auditie voor een musical en mooie kansen liggen voor hem in het verschiet. Maar dan blijkt dat zijn studentenvisum verlopen is en hij illegaal in het land verblijft… Holland biedt impulsief aan met hem te trouwen, zodat hij in Amerika kan blijven. Calvin weet niets van haar gevoelens en ze worden, puur vriendschappelijk, huisgenoten. Of houden ze elkaar voor de gek en is het zakelijke huwelijk misschien het begin van een minder zakelijke liefde?

Geniet van ‘Ik weet niet of ik van je houd’ op de bank als je lekker wilt glimlachen en kennis wilt maken met een hunk, zo schrijft Willemijn in haar recensie.