In het laatste deel van de Duizend Hoog trilogie keren we terug naar New York in 2119. Een stad vol wolkenkrabbers, die worden bewoond door mensen met onmogelijke dromen. In dit deel volgen we dezelfde vijf tieners als in het vorige deel. Rylin voelt zich verscheurd tussen twee jongens en twee werelden. Leda wil haar oude leven achter zich laten, maar nadat een politieonderzoek wordt gestart, ziet ze zich gedwongen hulp te vragen aan iemand die ze een jaar lang probeerde te vergeten. Calliope voelt zich gevangen in het bedrog waarin ze nu leeft. Watt is nog steeds hopeloos verliefd op Leda en wil ver gaan om haar weer voor zich te winnen. Avery voelt zich allesbehalve perfect nu ze uit Engeland terugkeert met een nieuw vriendje. Als je alles al hebt… heb je veel te verliezen.

Na twee goede delen in deze serie had ik erg veel zin om terug te keren in de wereld van de high tech luxe, innovaties, en de wereld van leugens en duizelingwekkend veel bedrog. Misschien had ik iets te hoge verwachtingen, maar het laatste deel leek iets minder glamour, spanning en plottwisten te bevatten. Waarbij de eerste twee boeken pageturners voor mij waren, vond ik dat bij dit boek iets minder. Los daarvan was de schrijfstijl weer als vanouds en zit er toch voldoende list en bedrog in het verhaal. Als het einde in zicht komt, leest het boek weer sneller. Als lezer moet je weten hoe het zit rondom de dood van Mariël en hoe het afloopt met de andere personages. Het verloopt enigszins voorspelbaar, maar aangezien het het laatste deel is in deze trilogie, past het wel. De epiloog maakt veel goed, want deze is geheel in stijl van deze trilogie. Petje af.

Vorig jaar las ik deel twee en in tussentijd waren een paar dingen weggezakt. Ik vond het daarom erg prettig dat de personages de gebeurtenissen even terughalen aan het begin van dit boek. Opvallend aan de personages in dit boek is dat ze meer zichzelf zijn en niet verstopt zijn achter een masker. Het maakt het boek realistischer, ook in deze toren waarin een tweedeling tussen arm en rijk bestaat.

De innovaties en high tech in deze serie snapte ik niet helemaal. Hoovercrafts, monorails, bellen en berichten sturen via je contactlenzen en nog veel meer nieuwe snufjes. In de toren lijkt daarbij alles te zitten: scholen, parken, straten. Het is beeldend geschreven, maar toch kan ik mij er geen voorstelling van maken. Mogelijk snap ik deze innovaties wel als de trilogie verfilmd wordt.

McGee weet als geen ander verhaallijnen goed met elkaar te verbinden, maar ook weet ze verschillen zoals arm en rijk op een realistische manier in het verhaal te verwerken. Al met al een fijn laatste deel. Ik kijk uit naar andere boeken van deze fijne schrijfster.

Torenhoog / Katharine McGee / Vertaling Karin Pijl / Uitgeverij Moon Young Adult / 2018 / 478 blz. / ISBN 9 789048 828067

Irene: Als kind was ik een echte boekenwurm, ik las alles wat los en vast zat. Inmiddels ben ik al vele boeken verder en dat hoeft voor mij niet per sé in bed of stoel, zolang ik maar kan lezen is staand, op een trapje of naast de stoel niet erg.  Ook is het een gewoonte geworden om met een boek de deur uit te gaan: romans, thrillers, feelgood of YA, ik lees het graag.

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

 

No Comments

Post a Comment