In de Bange Jaren stond de Derde Wereldoorlog op het punt van uitbreken. De aarde dreigde ten onder ten onder te gaan aan het veranderende klimaat. In die tijd sloten steeds meer mensen zich aan bij een tegenbeweging. Sinds de Grote Ommekeer gaat het beter: een ideale wereld volgens de vijf nieuwe leiders.

In een oude schuilkelder ontdekt de rebelse Holden spullen uit de Bange Jaren. Echt voedsel en echte vuurpijlen. Na het afsteken van de vuurpijlen wordt Holden opgepakt door de handhavers, maar zij blijken andere plannen te hebben dan hij had verwacht. Zijn zus Prissy ontvangt inmiddels anonieme berichten van iemand die alles van haar lijkt te weten. Daarbij heeft zij het gevoel dat er iets niet klopt rondom Holdens arrestatie.

Van Mirjam Mous ben ik niet anders gewend dan dat de verhalen goed in elkaar zitten en vlot lezen. Dat was ook nu weer het geval. Het boek begint wanneer Holden de schuilkelder vindt en Prissy te maken krijgt met een stalker. Op dat moment weet je bijna niets, maar de spanning wordt snel opgebouwd tot aan het einde. De korte hoofdstukken eindigen allemaal met een cliffhanger en door de perspectiefwisselingen tussen Holden en Prissy komen deze cliffhangers nog beter uit de verf. Hierdoor was dit vierhonderd pagina’s tellende boek binnen twee dagen uit, want hoe dan ook wilde ik weten hoe dit af zou lopen. Jammer genoeg eindigde het verhaal met twee woorden: wordt vervolgd…

Hoewel ik vaak moet wennen aan een futuristische wereld, hoefde ik dat dit keer niet. Mous schrijft in duidelijke taal waardoor snel duidelijk wordt hoe deze wereld in elkaar zit. Daarbij refereert ze met de Bange Jaren naar de wereld van nu. Vervuiling en uitputting van de aarde, een veranderend klimaat, verwoestende branden en orkanen, een stijgende zeespiegel en plastic soep in de oceanen. Zou deze futuristische wereld onze toekomst zijn? Een wereld waarin je een tracker bij je draagt en je brace aangeeft hoe het met je lichaam gaat en wanneer je moet eten? Alleen maar vita en shakes en geen echt voedsel meer zoals wij nu nog brood, soep en broccoli eten. Een wereld waarin ziekten bijna allemaal zijn uitgeroeid, waar alles draait om veiligheid en veel kunstmatig is geworden? Is dat de ideale wereld waar de vijf leiders het over hebben?

Kortom: een erg goed verhaal met een goede dosis spanning. Deze spannende futuristische thriller van Nederlandse bodem is een aanwinst in boekenland en moet gelezen worden! We wachten geduldig op deel twee. Wordt vervolgd dus…

H@ck – Het instituut / Mirjam Mous / Uitgeverij Best of YA / 2019 / 397 blz. / ISBN 9 789000 366293

Irene: Als kind was ik een echte boekenwurm, ik las alles wat los en vast zat. Inmiddels ben ik al vele boeken verder en dat hoeft voor mij niet per sé in bed of stoel, zolang ik maar kan lezen is staand, op een trapje of naast de stoel niet erg.  Ook is het een gewoonte geworden om met een boek de deur uit te gaan: romans, thrillers, feelgood of YA, ik lees het graag.

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

 

No Comments

Post a Comment