Na het grote succes van het eerste deel in de Schemering trilogie, De kleuren van magie, is schrijfster Schwab terug met het tweede deel van de serie. De wegen van Kell en Lila zijn gescheiden. Vier maand geleden streden ze samen om een magische steen in handen te krijgen, waardoor de machthebbers van Wit Londen vielen. Lila heeft zich aangesloten bij een beruchte groep piraten die haar leren om met haar nieuw ontvangen magie om te gaan. Kell daarentegen bevindt zich in het Rood Londen, wat volop bezig is met de Element Spelen. Dit is een tovenaarswedstrijd tussen de verschillende Londens, voor vermaak en het versterken van de onderlinge banden. Door alle bezigheden rondom de Spelen houdt niemand zich bezig met het naderende piratenschip. Daarnaast wint een ander Londen ongezien steeds meer macht, en wanneer één Londen meer macht wint, zal een ander ten onder moeten gaan.

Het valt op dat schrijfster Schwab meer belang hecht aan de ontwikkeling van haar karakters dan aan het in elkaar zetten van een plot waarbij veel gebeurtenissen gemoeid gaan. Lezers die houden van veel actie en chaotische situaties zullen vinden dat het verhaal te langzaam voortkabbelt. Toch zullen veel lezers waardering hebben voor de wijze waarop Schwab heel nauwkeurig haar karakters vormt en laat leren van hun verleden. Daarnaast hebben de personages een heel uitgebreid pakket van eigenschappen, wat zorgt voor een levende interactie tussen allen. Schwab ging duidelijk voor een sterke vrouw in de hoofdrol en een iets sullige man daarnaast. Het is vernieuwend om deze machtsverhouding in werking te zien, maar toch lag het er af en toe te dik op. Lila was soms een doordrammende vrouw, die naar niemand luisterde en zich maar al te graag wilde presenteren als ‘anders dan alle andere vrouwen’. Mede omdat haar tegenspeler Kell, de machtigste magiër op aarde, geen tegengas geeft, lijkt Lila een verwend karakter.

Het meeste lof verdiend de schrijfstijl van Schwab. Zij weet ten eerste een ontzettend originele wereld te verzinnen. Daarnaast zorgt haar pakkende schrijfstijl ervoor dat de lezer zich deze wereld als een film kan voorstellen. Het begin en het einde van De kleuren van schaduw zijn misschien wel de sterkste stukken van het boek. In het begin wordt de mysterieuze toon van het verhaal gezet en aan het einde volgt een ongelooflijke cliffhanger (waarbij de schrijfster in het dankwoord noteert dat zij negen boeken lang geen gebruik gemaakt heeft van een cliffhanger).

De kleuren van schaduw laat de lezer gechoqueerd achter, waardoor het misschien handig is om het derde deel direct bij de hand te hebben. Het idee van de Element Spelen zorgt voor een vleugje Harry Potter en daarnaast zijn de passages die zich op zee afspelen zeer amusant voor fans van Pirates of the Caribbean. De karakters zijn kleurrijk en hun onderlinge omgang zorgt ervoor dat de lezer geprikkeld blijft om door te lezen. Op naar het derde deel en de films (de rechten zijn gekocht door acteur Gerard Butler)!

Hoi! Ik ben Maaike en ik studeer geneeskunde in Groningen. Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten 🙂

De kleuren van schaduw / V.E. Schwab / Vertaling: Inge Pieters / Uitgeverij Meulenhoff Boekerij / 2019 / 550 / ISBN 978 90 225 8494 1

No Comments

Post a Comment