In februari 2016 verscheen de debuutroman van Erik Rozing in de winkelrekken. In De psychiater en het meisje beschrijft Rozing de gebeurtenissen vanuit de ogen van de psychiater, hiermee treedt hij in de voetsporen van Myrthe van der Meer, die eerder Paaz en Up schreef. In dit boek komen de thema’s automutilatie, suïcidaliteit, euthanasie en een ongeoorloofde liefde aan bod. Zware kost, maar Rozing weet er wel raad mee. Drie jaar later, in januari 2019 verschijnt zijn tweede roman: Het beste voor iedereen, waarin Stella nog steeds de hoofdrol speelt.

Stella is een intelligente, levendige jonge vrouw met een scherp gevoel voor humor, maar ze heeft ook borderline en kan zich ondanks jaren van therapie niet losmaken van haar verleden. Op haar zevenentwintigste wendt ze zich tot de Einder, een organisatie die haar helpt om aan dodelijke medicijnen te komen. Daar ontmoet ze Milou, een jonge filmmaker die een documentaire wil maken over haar zelfverkozen dood. In de weken voor het geplande overlijden beweegt ze Stella ertoe haar verhaal te vertellen. Als haar verleden zich ontvouwt tot een steeds complexere werkelijkheid, zoekt Milou contact met Stella’s voormalige psychiater, die haar dood op het laatste moment nog wil voorkomen.

Na De psychiater en het meisje gelezen te hebben, wilde ik ook Het beste voor iedereen lezen. Wanneer het boek in de bus belandde, begon ik meteen te lezen, maar helaas sprak het boek me niet aan waardoor ik het al snel weer op de boekenplank plaatste om het er vervolgens na meerdere maanden pas terug af te halen. Met veel moeite worstelde ik me door het boek. Persoonlijk vind ik dat Rozing geen vlotte schrijfstijl hanteerde bij het schrijven van dit boek. Je moet ook voortdurend zeer geconcentreerd blijven bij het verhaal. Rozing brengt een zeer zwaar thema, maar het is ook een krachtig verhaal. Ik ben ervan overtuigd dat er lezers zijn die dit boek wel weten te appreciëren.

Een absoluut pluspunt van dit boek is dat je het eerste boek niet per se gelezen moet hebben om mee te zijn met het verhaal van dit boek.

2 sterren.

Deze recensie is geschreven door Hanne Corstjens. Hanne is 23 jaar oud en woont in Bocholt, België. Ze heeft marketing gestudeerd en heeft hierna nog een lerarenopleiding gedaan. Momenteel is Hanne aan het werk als leerkracht in het secundair onderwijs.

Het beste voor iedereen / Erik Rozing/ Uitgeverij Meulenhoff / 2019 / 352 blz. / ISBN 9789029091978

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment