Chloë (16) zwijgt al bijna een jaar. Elias (half 11) baant zich een weg met zijn fiets door een modderig bestaan. Ana (66) vlecht manden van wilgentenen en laat voor het eerst in jaren weer een bezoeker binnen. Geert (30) wordt vader, maar dreigt onderweg ontworteld te raken.

Gezien mijn interesse in de jeugdzorg, wilde ik dit boek graag lezen toen ik het in de aanbiedingsfolder zag staan. Als kinderpsychologe heeft Joke Benoot te maken met kinderen die leven in de door haar beschreven wereld. Volgens haar is deze wereld te weinig zichtbaar voor mensen die er niet rechtstreeks mee te maken krijgen en daar wilde ze iets aan doen. Met de onzichtbaarheid van deze wereld ben ik het eens en met dit verhaal heeft ze een sterk boek neergezet. Als lezer krijg je werkelijk een inkijkje in deze wereld.

In het verhaal volgen we vijf personen. Chloë, Elias, Ana, Geert, en soms ook Wendy, de moeder van Elias. Ieder personage is goed uitgewerkt en de schrijfstijl lijkt bij ieder personage een beetje aangepast te zijn. Dat is een heel sterk punt van dit boek, omdat ieder persoon nu uniek is en echt lijkt. Ieders verhaal komt hierdoor goed naar voren en de innerlijke strijd van ieder personage is voelbaar. Het boek zelf is opgedeeld in vier delen: wortels, blad, stam en bloem. Mooi hoe deze, soms bijna poëtische stukken, naar voren komen in het verhaal. 

Een gedachte van Chloë raakte mij, omdat deze mooi verwoord hoe zij, en vele andere jongeren, zich voelen. “Ik ben het koeienoog dat bij biologie door iedereen wordt aangestaard, op de tafel, stinkend en bloot en de microscoop erop. Ik ben dat gewoon. Al zolang ik me kan herinneren praten mensen liever over mij dan tegen mij.”

Doordat we ook vanuit Geert, Wendy en Ana lezen, een andere generatie, leren we dat ieder persoon, jong of oud, een verhaal heeft. Deze verhalen delen we alleen niet met iedereen, maar iedereen valt en staat weer op in het leven.

Op de website van de uitgeverij las ik in een interview met Benoot dat ze de lezer mee wil geven dat je vooral je eigen wijsheid moet ontdekken en dat het oké is om deze niet meteen te vinden. De boodschap is op mij als lezer overgekomen en iedereen vindt zijn eigen wijsheid op een eigen manier. Dit heeft ook te maken met waar je geboren bent en wat je meemaakt, het maakt wie je bent.

Mooi hoe dit verhaal geschreven is en in elkaar zit. De boodschap is duidelijk en daarmee vind ik dit boek een aanrader.

De regen is warm / Joke Benoot / Uitgeverij Clavis / 2019 / 184 blz. / ISBN 9 789044 835151

Irene: Als kind was ik een echte boekenwurm, ik las alles wat los en vast zat. Inmiddels ben ik al vele boeken verder en dat hoeft voor mij niet per sé in bed of stoel, zolang ik maar kan lezen is staand, op een trapje of naast de stoel niet erg.  Ook is het een gewoonte geworden om met een boek de deur uit te gaan: romans, thrillers, feelgood of YA, ik lees het graag.

 

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

 

No Comments

Post a Comment