Als geheim agente opereert de mooie Saffron Courtney tijdens WO II in het door de Duitsers bezette België. Haar taak is om te infiltreren in het Nazi-netwerk, wat ze voor elkaar heeft gekregen door een loodzware training en door haar gevoelens uit te schakelen. Een keiharde dame die kan vechten als de beste en mannen groter dan haarzelf kan uitschakelen.

Voor de oorlog had Saffron het fijn met haar geliefde Gerhard, een Duitse luchtvaartpiloot. Omdat beiden nu eenmaal de verplichting hadden om hun eigen land te dienen, moesten ze elkaar verlaten. Ze verliezen daarbij allebei de hoop om elkaar ooit nog levend terug te vinden.

Gerhard is zeker geen overtuigd Nazi-aanhanger en heeft in het verleden zelfs geholpen om Joden te laten ontsnappen. Dit tot afschuw van zijn oudere broer die wel een fanatieke hoge Duitse legerofficier is. Doordat Gerhard geconfronteerd wordt met de afschuwelijke manier waarop Joden worden vernietigd, versterkt dit zijn afgrijzen van het Duitse regime. Hij sluit zich aan bij een geheime anti-Hitler groepering nadat hij de gevechten bij Stalingrad heeft weten te overleven. Wanneer hoge officieren en zijn broer horen van zijn verraad wordt Gerhard zelf gevangengenomen. Hij komt uiteindelijk in concentratiekamp Dachau terecht en ervaart daar de verwoestende gruweldaden als gedetineerde. 

De voorkant beschrijft eigenlijk het hele boek. Het meisje in de rode jurk dat vlucht voor de vijand met de verwoestende vliegtuigen boven haar. De handen van een Duitse soldaat die de Nazivlag vasthouden. Het is een mooie kaft die perfect bij het boek aansluit.

Met de titel Courtney’s Oorlog wordt letterlijk WO II bedoeld, maar ook is het een hint naar de oorlog die Saffron Courtney zelf moet overwinnen. Haar geliefde, Gerhard van Meerbach, is tenslotte een Duitse luchtvaartpiloot. Nauwelijks een perfecte combinatie te noemen, een Duitse piloot en Engelse spionne.

Het verhaal heeft grote indruk op mij gemaakt door de gedetailleerde beschrijving van omgevingen, personen en gebeurtenissen. De historische gebeurtenissen die zo knap worden beschreven zorgen ervoor dat dit verhaal levensecht wordt voor de lezer. Verder was het bijzonder om te lezen dat een gedeelte van het verhaal zich bij de regeringsgebouwen in Den Haag afspeelde. Dit stuk was ook heel precies beschreven en omdat deze omgeving voor mij bekend is, was het gelijk duidelijk om welk gebied het ging.

Het boek schijnt het vervolg op de “Schreeuw van de strijder” te zijn, maar is ook zonder dat je dit eerste deel hebt gelezen prima te volgen. Het verhaal is vanuit de alwetende verteller geschreven en daarmee krijg je als lezer écht een kijkje in de gevoelens van Saffron, die vecht voor haar leven, dat van haar land en haar Gerhard.

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 17 jaar. Momenteel zit ik in de 5e klas van het VWO. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Kon dan ook niet wachten om eindelijk naar groep 3 te gaan en écht te leren lezen. Een goed boek lezen is net als een lekkere pizza of pasta …. leesvoer. Sinds een aantal jaar ben ik ook recensent bij de Leesfabriek en denk dat ik, als een van de weinige jongens in het team, met mijn mening een steentje kan bijdragen. Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.

COURTNEY’S OORLOG – Wilbur Smith – Xander uitgevers – 2018 – 455 blz – Nederlands – ISBN 9789401610025 (oorspronkelijke titel Courtney’s War (Zaffire Publishing) – vertaler : Anne-Marieke Buijs. 

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl