Claire is een influencer die met behulp van manager Thomas een droomcarrière heeft opgebouwd. Haar leven is in werkelijkheid echter niet zo perfect en idealistisch als het er op beeld uitziet. Het gaat steeds slechter met de gezondheid van Claire, maar ze zet alles op alles om de schijn op te houden. Dankzij Claire is EPIC het meest gewilde influencersbureau van Nederland geworden. Door financiële problemen is de noodzaak echter extra groot om het bedrijf aan de top te houden. Thomas wil in samenwerking met Joëlle, een documentairemaker, een film maken over EPIC en de influencerswereld om het bedrijf weer op de kaart te zetten. Joëlle wil eerst niets weten over de bewerkte wereld van influencers, tot het maken van een documentaire over EPIC de redding van haar carrière blijkt. Haar gedrevenheid in haar zoektocht naar de waarheid in de wereld van influencers en filters brengt haar naar het randje van de afgrond. 

Toen ik dit boek op de leeslijst voorbij zag komen moest ik het gewoon gelijk hebben, want ja, om de sociale mediawereld kan je bijna niet heen tegenwoordig. Zelf als balletdocente zie ik Instagram toch wel als een visitekaartje en het levert mij ook opdrachten, producten om te promoten en naamsbekendheid op. In drie jaar bouwde ik een account van 12,000 volgers op (@balletbyesmee). Helaas werd het gehackt waardoor ik gelijk alles kwijt was: volgers, opdrachten en mijn portfolio. Na een paar maanden begon het toch weer te kriebelen waardoor ik opnieuw ben begonnen. Ik was dus heel erg benieuwd naar dit boek en hoe de influencerswereld zou worden neergezet. 

Voor mij was dit boek één en al herkenning. Het verhaal schept een heel realistisch beeld van de sociale mediawereld. Het hoeft natuurlijk niet bij iedereen zo te gaan als in het boek, maar het is goed dat ook de negatieve kant van het sociale media tijdperk aan het licht komt. Hoe realistisch is de wereld die we schetsen? Mensen denken elkaar te kennen via sociale media, maar uiteindelijk deel je alleen de positieve kanten van je leven.  Door met onze neus vast te zitten aan de telefoon missen we zoveel van wat er om ons heen gebeurt en wordt er nog maar weinig face-to-face gesproken. Verder komt er ook aan bod hoeveel betekenis sociale media voor iemand kunnen hebben. Je kan “anoniem” met mensen praten, ervaring delen en steun vinden. Doordat dit onderwerp zo belangrijk is tegenwoordig denk ik dat het veel mensen zal aanspreken.

Er zit een goede opbouw in het verhaal met veel spanning. Het boek leest vlot weg en heeft korte hoofdstukken waardoor je het ook makkelijk weer kan oppakken na een tijdje. Wat ik zelf heel fijn vind, is dat je vanuit verschillende personages het verhaal leest. Hierdoor kan je je goed inleven in de keuzes die de personages maken. Ook leer je de personages beter kennen. Je krijgt meer inzicht in hun leven en hun kijk op de onlinewereld. De kaft is daarnaast een echte eyecatcher: de titel van het boek was al genoeg om me te overtuigen. Het verhaal mag dan fictief zijn, maar ik vind de boodschap van het verhaal heel erg belangrijk. Kortom, het is echt een must read!

Ik ben Esmée, afgestudeerd balletdocente aan de Royal Academy of Dance. Nu geef ik fulltime les in klassiek ballet en moderne dans. Naast dans hou ik natuurlijk ontzettend van lezen en dan voornamelijk van Young Adult boeken.

Volg me / Joyce Spijker /  Ambo Anthos / 2019 / 309 bladzijden / ISBN. 9789026347405

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

 

 

No Comments

Post a Comment