Stukjes van Mezelf vertelt het verhaal van Jade die aan haar voorlaatste jaar op een grotendeels witte, rijke middelbare school in Portland begint, waar ze ook nog eens een beurs student is. Ze leert Spaans, wat een groot deel van het verhaal is, en kijkt uit naar het jaar waarin ze, hopelijk, een studie in het buitenland mag doen tijdens haar voorjaarsvakantie. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt Jade geplaatst in een soort maatjesproject voor Afrikaans Amerikaanse studenten die een ‘risico’ vormen en misschien met iemand willen praten, zelfs Jade die eigenlijk gewoon haar ouders (al dan gescheiden), oom en beste vrienden heeft die haar ondersteunen. Ze weet niet zeker of ze wel betrokken moet raken bij het project, maar weet ook dat wanneer ze meedoet het haar kan verzekeren van een beurs naar welke universiteit in Oregon dan ook.

Het boek volgt Jades schooljaar terwijl ze op allerlei fronten wordt getest en uitgedaagd met haar vrienden en haar maatje., Er wordt gediscussieerd over onderwerpen als identiteit, achtergrond, geschiedenis, politiek en – wat het belangrijkste is voor Jade – haar kunst. Ze maakt prachtige collages en is geïnspireerd door de stukjes van haar leven die ze samenvoegt om haar eigen identiteit te ontdekken als een jonge zwarte vrouw én als iemand die op zoveel verschillende vlakken wordt uitgedaagd.

Het is een langzaam opgebouwd verhaal over hoe het is om een Afrikaans Amerikaanse tiener te zijn die gevangen zit tussen twee werelden. Ras, discriminatie en geweld door politie worden benoemd en beschreven. Ik kon niet altijd geloven hoe “out of the loop” Jades blanke vriend was. Maar, ook weer wel. Het boek is niet perfect. Jades stem in het boek is jong. Het verhaal is rustig en soms gebeurd er, letterlijk, niets. De ruzie tussen Jade en haar vriendin is te snel opgelost: onrealistisch snel.

Maar; er is geen romantiek. Ondanks dat het wat langzaam geschreven is, leest het fijn met hoofdstukken die soms nog geen bladzijde lang zijn en Jades maatje, Maxine, is een personage die je steeds aardiger gaat vinden (niet zoals Jade, die is gelijk vanaf het begin al geweldig). Ben je nog niet overtuigd? Heb ik al genoemd dat er geen romantiek in het boek zit? Dat is goed, want niet alle jonge vrouwen denken non stop aan jongens. Niet alle boeken hebben romantiek nodig om een impressie achter te laten.

Het is een prachtig geschreven verhaal dat me veel heeft geleerd, waarbij ik stil stond en nadacht over hoe verschillend werelden kunnen zijn, iets wat ik belangrijk vind in een boek. Het verhaal laat je, net als Jade, geïnspireerd achter.

Stukjes van Mezelf/Renée Watson/ vertaling Karien Gommers/Uitgeverij Volt /2019/335 blz./ISBN: 978 902 1416 892

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

 

 

No Comments

Post a Comment