Asja en de astrologe laat twee personages aan het woord, die in eerste instantie weinig gemeen te hebben. Asja is een nogal ongeremde ziel die haar tienerzoon en partner enkele weken achterlaat in Bulgarije om van een vakantie te genieten met haar ex-man en zijn nieuwe Duitse echtgenote. Zij bezoekt hun zomerverblijf op een Kroatisch eiland en heeft slechts sporadisch contact met het thuisfront.  Radost, een collega van Asja, maakt zich zorgen om haar. Zij is namelijk erg geïnteresseerd in astrologie en meent dat er Asja iets zal overkomen als zij niet ingrijpt. Zij doet er dan ook alles aan om Asja te behoeden voor dit gevaar en op die manier raken de vrouwen meer betrokken in elkaars leven dan ze ooit gedacht zouden hebben.

Het verhaal speelt zich voornamelijk af op een eiland in de Adriatische zee. De stranden, rotsen en steden worden op zo’n manier beschreven dat je ze moeiteloos kan verbeelden tijdens het lezen. Ik vond de setting heel erg mooi, maar tegelijkertijd ook heel erg onheilspellend: de afzondering is voor Asja zowel een zegening als een gevaar. Op die manier draagt het bij aan de mysterieuze sluier die over Asja’s verblijf hangt en waar je als lezer slechts beetje bij beetje hoogte van krijgt.

Het verhaal komt nogal traag op gang. In het begin is dit nog vrij aangenaam omdat je je nog helemaal in het vakantiegevoel waant waar niets moet, maar alles mag. Je geniet net zoals Asja van de rust. Na een tijd wordt het echter een beetje saai, dagen en vervolgens weken gaan voorbij zonder dat er meer gebeurt dan joggen, naar het naaktstrand gaan en alcohol drinken.

De personages vond ik moeilijk in te schatten. Je kwam eigenlijk vrij weinig over ze te weten en ik kreeg dan ook niet de kans om echt een band op te bouwen met Asja of andere personages. Ze misten niet enkel diepgang maar vooral veel context en gewenning. In het verhaal gedroegen ze zich eerst doodnormaal om dan een ander moment iets totaal bizars te doen waar dan al bij al weinig aandacht aan gegeven wordt. Dit had allemaal wat beter uitgewerkt kunnen worden.  

De collega van Asja, Radost, vond ik werkelijk onuitstaanbaar. Ik begreep hoe zij zich voelde maar vond het soms moeilijk om sympathisch te zijn omdat ze zich zo veel beter voelde dan iedereen en zich daar ook naar gedroeg. Dat maakte haar anderzijds wel een prima antagonist. Haar passages in het boek waren echter relatief saai. Dit had vooral te maken met de veel te uitgebreide beschrijvingen van de astrologische handelingen die Radost allemaal uitvoerde. Ik ben zelf niet zo enorm geïnteresseerd in astrologie en vond de ellenlange beschrijvingen over voorspellingen en tekens erg langdradig en gedetailleerd. Dit is jammer, want de fragmenten in het boek waar zij aan het woord was, zijn ineens een hele ommekeer. Het verhaal krijgt een mysterieuze en angstaanjagende ondertoon die ik in andere delen van het boek vaak miste.

Asja en de astrologe is een boek dat me niet echt geraakt heeft. De verhaallijn heeft potentieel, maar komt niet tot haar recht door eindeloos gedraal over zaken die er weinig toe doen. Ook de personages zijn het nét niet. Al bij al een gemiste kans.

Deze recensie is geschreven door Fran Verdeyen uit Vlaanderen

Asja en de astrologe/ Ina Vălčanova/ Vertaling Roel Schuyt/ Uitgeverij De Geus/ 2019/ 223 blz./ ISBN 9789044539981

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

 

 

No Comments

Post a Comment