In mijn hoofd gaat over de tienjarige Melody. Melody heeft een fotografisch geheugen en houdt ontzettend veel van woorden en zinnen, maar ze heeft nog nooit een woord of zin gesproken. Melody heeft namelijk cerebrale parese, waardoor ze in een rolstoel zit. Melody is een erg slimme meid, maar doordat zij niet kan praten of schrijven merken haar leerkrachten hier weinig van en krijgt ze samen met nog een aantal andere kinderen met een beperking lessen. Hoe kan Melody haar leerkrachten er van overtuigen dat zij slimmer is dan de meeste andere kinderen in de vijfde groep? Gelukkig is er de schoolquiz waarmee ze kans kan maken om deel te mogen nemen in het grote  Whizzkids-team. Dit is Melody op het lijf geschreven, maar is iedereen wel blij dat Melody meedoet…?

De cover van het boek is eenvoudig, maar beschrijft in mijn ogen precies hoe Melody zich voelt. Namelijk als een vis gevangen in zijn kom. In het boek wordt hiernaar gerefereerd wanneer het huisdier, de goudvis, van Melody uit zijn kom probeert te vliegen.

In het boek weet Sharon M. Draper, die zelf ook een dochtertje met cerebrale parese heeft, zich goed in te leven in de situatie van Melody. Je leest duidelijk dat de cerebrale parese haar soms in de weg zit en haar frustreert. Vooral op de momenten waarop Melody wil laten zien dat ze ontzettend slim is! Gelukkig beschrijft Draper ook de gelukkige momenten waarop je als lezer ziet dat het leven met een cerebrale parese niet alleen maar kommer en kwel is.
De mooie en moeilijke momenten binnen het gezin worden gedeeld en laten zien hoe liefdevol Melody opgroeit, maar dat dit wel degelijk een zware belasting is op het gezin. Ik vond het dan ook ontroerend om te lezen hoe Melody voor het eerst haar stem weet te gebruiken en tegen haar ouders kan vertellen dat ze dankbaar is voor alles.
Niet alleen Melody ’s ouders hebben alles over voor hun dochter, ook buurvrouw V. stimuleert Melody enorm, wat haar helpt om van zich af te bijten en een grote woordenschat op te bouwen.

Het taalgebruik is gemakkelijk, zodat dit boek voor iedereen goed leesbaar is. Daarnaast zijn de hoofdstukken kort en vlot geschreven. Door het interessante onderwerp vloog ik dan ook door de bladzijdes heen. Een leuk detail is dat elk hoofdstuk aangeduid wordt met een visje. In mijn hoofd is een indrukwekkend, goed geschreven verhaal. Een verhaal dat je als lezer aan het denken zet en zorgt dat je jezelf dankbaar voelt voor het feit dat je gezond bent.

Deze recensie is geschreven door Kim Landwer Johan, 24 jaar. Als ik even niet met mijn neus in de boeken zit ben ik verpleegkundige op een recovery.

In mijn hoofd / Sharon M. Draper / Vertaling: Merel Leene / Uitgeverij Blossom Books / 2019 / bladzijdes 243 / ISBN 9789463491570

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

 

 

No Comments

Post a Comment