Geen ontsnappen aan!

Stel je voor: je bent twaalf jaar en hoogbegaafd. Bovendien ben je bij diverse universiteiten aangenomen op basis van jouw intelligentie. Maar wat heb je daaraan als de ergste nachtmerrie van ouders en kinderen op zo’n leeftijd werkelijkheid wordt: op een afschuwelijk gewelddadige manier uit elkaar worden getrokken. En dat is wat er met Luke gebeurd.

“Het Instituut” begint met de reis van Tim, die intuïtief zijn ticket naar New York verkoopt voor een hoog bedrag en al liftend naar New York wil reizen voor zijn toekomstige baan. Hij belandt in het kleine stadje DuPray waar hij als nachtwaker aan de slag gaat.

Ondertussen, in een ander deel van Amerika, wordt Luke wakker in een kamer die veel op de kamer in zijn ouderlijk huis lijkt. Er zijn echter geen ramen in de kamer op de uiterst geheime locatie waar Luke is. En hoe zit het met al die andere onschuldige kinderen die in dit voorste gedeelte (de Voorkant) van het instituut verblijven? Waar zijn de lichten, de injecties en de afschuwelijke martelingen, zoals de onderdompelingen in water, voor? Een sadistisch team van experts houdt de kinderen in de gaten. Sommige kinderen verdwijnen van de ene op de andere dag naar een ander deel, de Achterkant. Luke ontdekt zwakke plekken in de beveiliging en wil ontsnappen.

Dit is het eerste boek van Stephen King dat ik heb gelezen, en het werkt verslavend. Het is een echte aanrader. Ik had het te druk met het omslaan van de bladzijden zodat ik niet kon nagelbijten. De cover van het boek bevat een reliëfachtige afbeelding, het is bijzonder mooi. Het toont een eenzaam kind in een treinwagon op eindeloze spoorrails. De titel van “Het Instituut” verwijst naar de instelling waar de kinderen, nadat zij zijn gekidnapt, gevangen worden gehouden.

Tijdens het lezen van het begin van het verhaal vroeg ik me een paar keer af wat Tim te maken had met de korte samenvatting op de achterkant van het boek. Dat de verhaallijnen van Tim, Luke en anderen later in dit boek samenkomen had ik toen nog niet kunnen bedenken. En hoe ze samenkomen is spectaculair!

Het boek is in een aantal grote delen opgesplitst waarvan de titel precies beschrijft wat er gebeurt. De subhoofdstukken zijn kort. Het verhaal wordt vanuit de alwetende verteller vertelt en heeft een open einde.

Wat zou er gebeurd zijn wanneer de kinderen zichzelf wél hadden opgeofferd? Hoe zou de wereld er over een aantal jaren uit hebben gezien? Het zet je als lezer aan het denken in de hectische en chaotische wereld met haar huidige leiders die de touwtjes in handen hebben.

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 16 jaar. Momenteel zit ik in de 3e klas van het VWO. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Kon dan ook niet wachten om eindelijk naar groep 3 te gaan en écht te leren lezen. De roos, vuur, boom boekjes had ik in groep 1 en 2 al verslonden. Een goed boek lezen is net als een lekkere pizza of pasta …. leesvoer. Als jongen in een team van voornamelijk vrouwelijke recensenten denk ik dat mijn mening een steentje kan bijdragen. Behalve “gewone” boeken vind ik ben een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Mooie tekeningen en leuke woordgrappen!

Het instituut / Stephen King / Vertaling Annemarie Lodewijk / Boekerij / 2019 / 540 blz. / ISBN 9789022587423

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

No Comments

Post a Comment