Wat er van ons wordt verwacht bevat tien verschillende verhalen, allemaal met een sciencefiction en melancholisch tintje. Schrijver Ted Chiang heeft meerdere prijzen gewonnen met zijn korte verhalen en ook hier blijkt de genialiteit van Chiang. De verhalen maken de lezer dankbaar, nederig en nieuwsgierig. Er zijn verhalen over parallelle universums, technologische vooruitgangen en robotachtige wezens. Chiang heeft de gave ieder kort verhaal het effect te laten hebben op de lezer van een groot verhaal van honderden bladzijden. De verhalen bevatten elk een heel bijzonder concept, waarbij er een twist, circulair effect of andere literaire snufjes gebruikt worden. Dit maakt dat de verhalen een ongelofelijke indruk bij de lezer achterlaten. Veel verhalen blijven rondspoken en laten de lezer over meerdere ideeën nadenken.

Het eerste verhaal is gelijk al slim opgezet en zal veel indruk maken. Het is ‘De koopman en de poort van de alchemist’ genoemd, waarbij verhalen verteld worden van verschillende mensen die gebruik gemaakt hebben van een poort die reizen in de tijd mogelijk maakt. Uiteindelijk blijken alle verhalen onderling heel slim in elkaar verweven te zijn en daarnaast heeft het een mooie boodschap over liefde en het lot. Daarnaast laat het verhaal ‘Uitwaseming’ veel achter. Hierbij zijn de mensen in de wereld beetje bij beetje vervangen door onderdelen, zodat ze oneindig kunnen leven. Totdat opeens de klokken niet meer gelijklopen en iemand ontdekt dat het leven misschien niet zo oneindig is als wordt gedacht. Wat volgt is een bijzondere afscheidsrede voor de wezens die daarna mogelijk de wereld aantreffen.

Achterin Wat er van ons wordt verwacht staat een kort verhaal genaamd ‘De grote stilte’, die ons laat kennismaken met de Arecibo, een gecodeerd bericht dat als doel heeft om buitenlands leven te bereiken. Hieruit blijkt ook de sciencefiction interesse van schrijver Chiang, die hij soms terug laat komen in de vorm van een fantasiewereld, maar ook in bestaande onderwerpen zoals de Arecibo. Dit maakt dat de lezer soms in een interessante Googlezoektocht komt. ‘De grote stilte’ is niet alleen een kort, aandoenlijk verhaal over papagaaien in het Amazonegebied, maar ook een indringende boodschap van de schrijver aan zijn lezers, en eigenlijk aan iedereen.

Wat er van ons wordt verwacht is een boek voor de fans van Black Mirror, Dark Matter en voor lezers die houden van een gelaagd boek met een diepe filosofische boodschap. Er zijn meerdere thema’s zoals spijt, liefde en de eindigheid van levens die de revue passeren. De manier waarop deze gebracht worden zal de lezer nog lang in het hoofd spoken.

Hoi! Ik ben Maaike en ik studeer geneeskunde in Groningen. Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten 🙂

Wat er van ons wordt verwacht / Ted Chiang / Vertaling: Arie Storm / Uitgeverij Volt / 2019 / 363 blz / ISBN 978 90 214 1769 1

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

 

 

No Comments

Post a Comment