Wie er altijd al van gedroomd heeft de meest decadente feestjes te bezoeken, zich uit te dossen in onbetaalbare haute couture en zich te begeven tussen de high society: Lees. Dit. Boek.

Rachel Chu leidt een gelukkig leven in New York met haar vriend, Nicholas Young. Wanneer hij haar uitnodigt om zijn familie te leren kennen in Singapore staat haar wereld op zijn kop. Nicholas is namelijk erfgenaam van een van de rijkste families in Azië. Ze komt terecht in een surreële wereld die ze alleen maar kende van roddelblaadjes en televisieshows. Hierdoor is ze niet de enige die voor zijn charmes valt en wordt ze al vlug op de hielen gezeten door geldbeluste vrouwen. Daarbij heeft Nicholas’ familie bedenkingen bij zijn relatie en willen sommige individuen kost wat kost zijn relatie verbreken.

Toegegeven, ik greep in eerste instantie naar dit boek omdat ik hoorde dat de film zo goed was. Die heb ik ondertussen nog steeds niet gezien, maar je kan erop rekenen dat mijn verbeelding op hol sloeg toen de auteur op bijna elke bladzijde met astronomische bedragen om mijn oren sloeg. Tientallen bediendes, gigantische huizen en zeven-gangendiners zijn dagelijkse kost, en het is meer dan interessant om een kijkje te nemen in het leven van de Aziatische jetset. Ik las het in de zomer en kan me geen beter moment inbeelden. De beschrijvingen doen je zo wegdromen. Een boek dat je moet lezen als je wil ontsnappen van de dagelijkse sleur.

In elk hoofdstuk wordt een ander familielid gevolgd. De verhaallijnen sluiten mooi bij elkaar aan en houden je in spanning vast (zeker tijdens de laatste honderd pagina’s). Daardoor is er veel variatie en is enige aandacht wel vereist. Ik had in het begin bijvoorbeeld wel wat moeite met de verschillende families van elkaar te onderscheiden en de onderlinge verwantschappen te ontcijferen. Gelukkig krijg je van de auteur een handige stamboom mee vooraan in het boek. Het feit dat alle personages uitsluitend Aziatisch zijn, is niet zo conventioneel. Representatie is zeer belangrijk en het feit dat de verfilming ook een volledig Aziatische cast had, was een ‘big deal’. We komen wat te weten over de Aziatische cultuur en hun normen en waarden; vooral die van de hoogste klassen weliswaar.

Op de voorkant staat dat het boek in de smaak zou vallen bij fans van Sophie Kinsela. Daar kan ik zeker inkomen. Levenslessen zul je hier niet uithalen, daarvoor is de context van het verhaal ook te ver verwijderd van onze dagelijkse levensstijl. Alhoewel Kwan ons misschien toch wou meegeven dat we allemaal iets kunnen leren van de liefde.

Geschreven door Sélin Van Laethem. Ik ben 17 jaar en woon in de buurt van Gent. Ik zit graag met mijn neus in de boeken en deel graag mijn leeservaringen met jullie!

Crazy Rich Asians/Kevin Kwan/vertaling Titia Ram/Meulenhoff Boekerij/2019/445 blz./ISBN 978-90-225-8712-6

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

No Comments

Post a Comment