Je bent te goed Heterdaad. Veel te goed.

Frodo Brandeggen is een thrillerschrijver (verzonnen door Harstad) die helemaal in de war is nadat zijn debuut genadeloos flopte. Zijn nieuwe project is het schrijven van super korte detective verhalen. In het begin van het boek staat een korte biografie van Brandeggen, wat serieus bedoelt is maar ook compleet verzonnen door Harstad. De verhaaltjes zijn kort, simpel en de grapjes zijn droog. Bij deze verhaaltjes worden referenties toegevoegd met voetnoten door de doorgewinterde Duitse annotator Bruno Aigner (verzonnen door Harstad), die een grote fan is van Heterdaad. Aigner ziet veel meer in de verhaaltjes van Brandeggen en probeert door de referenties deze gelaagdheid aan te geven.

Heterdaad bevat vijftien kleine verhalen over detective Brandeggen, die altijd precies op het juiste momet op de juiste plek is. De verhaaltjes zijn heel kort en de kwaliteit van deze verhaaltjes verschilt erg. Het lijkt alsof Harstad wil dat de nadruk meer ligt op de voetnoten. De referenties beslaan een derde van het hele verhaal en staan achterin het boek. In deze referenties staan zowel korte zinnen met onnodige informatie als verhalen die een aantal bladzijden beslaan. Deze referenties zijn soms erg langdradig en saai, waardoor de snelheid van het verhaal gehaald wordt. Als de lezer de papieren versie heeft, moet er constant van voor naar achteren gebladerd worden. Het is voor te stellen dat het bij een E-book nog vervelender is om constant terug te moeten van het verhaal naar de referenties

Voor de lezers van Max, Mischa & het Tet-offensief zal Heterdaad een grote overgang zijn. Schrijver Harstad gebruikte deze schrijfsels om te ontspannen en het is duidelijk dat hij aan het experimenteren was toen hij Heterdaad schreef. Het is kunstig en absurd, maar niet geschikt als lichte kost op vakantie.

That there.
That’s not me.
(Radiohead – How to Disappear Completely)

Heterdaad is misschien beter voor lezers die Max, Mischa & het Tet-offensief niet gelezen hebben. Anders is het verschil zo groot, ook in kwaliteit. De lezer moet ook in het achterhoofd houden dat het niet de bedoeling was om dit boek uit te geven, maar dat het begon als creatieve breinspinsels van Harstad. Harstad bewijst met dit werk creatief en kunstzinnig te zijn, maar het is de vraag of veel lezers het boek met plezier zullen lezen. Het zou beter zijn om Heterdaad als kunst te beschouwen dan als een echt leesbaar verhaal.

Hoi! Ik ben Maaike en ik studeer geneeskunde in Groningen. Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten 🙂

Heterdaad / Johan Harstad / Vertaling: Paula Stevens / Uitgeverij Podium / 2018 / pag. 239 / ISBN 978 90 5759 936 1

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

 

 

No Comments

Post a Comment