Mijn naam is Tina en ik heb sinds 2,5 jaar een boekenblog genaamd ‘Awesome Booklover Blog’. Op mijn blog zijn vele recensies van Young Adult boeken te vinden, maar er komen ook andere boekgerelateerde artikelen voorbij. Uit een recent internationaal onderzoek PISA blijkt dat het leesplezier van een groot deel van de Nederlandse jongeren daalt in vergelijking met andere landen. Met mijn boekenblog hoop ik daarom meer mensen enthousiast te maken voor het lezen van boeken en te laten zien dat lezen plezierig kan zijn

De laatste tijd lijkt het alsof het een trend is om boeken die geïnspireerd zijn op sprookjes uit te geven. Niet dat ik klaag, want ik bel dol op hervertellingen van sprookjes! Vandaag laat ik jullie tien boeken zien die je meteen doet denken aan bekende sprookjes!

9200000095274230We beginnen eerst met Mermaid van Louise O’Neill. Dit boek verscheen in oktober 2018 bij uitgeverij Young & Awesome! Het boek is hervertelling van het sprookje over De Kleine Zeemeermin en volgt ook op hoofdlijnen het originele verhaal. Dit boek heeft aan het einde echter een hele schokkende twist die je niet ziet aankomen! Wat dit boek ook zo leuk maakt is het feministische aspect dat goed wordt uitgewerkt. Dit boek is dan zeker een aanrader!

9200000102285210We blijven even in de categorie met boeken geïnspireerd door De Kleine Zeemeermin, want een ander boek dat je ook een beetje aan dit sprookje doet denken is Coral van Sara Ella. Er zijn weliswaar minder overeenkomsten met het originele sprookje dan bij het boek Mermaid, maar het verhaal is zeker niet minder interessant. In het verhaal zien we hoe de personages omgaan met thema’s zoals angst en depressie. Dit verhaal is helaas niet vertaald in het Nederlands.

9200000092941303Een bekende serie dat zeker niet in dit lijstje mag ontbreken is The Lunar Chronicles van Marissa Meyer. In elk boek in deze serie staat een sprookjespersonage centraal, namelijk Assepoester, Roodkapje, Rapunzel en Sneeuwwitje. Het zijn echter niet de sprookjesverhalen zoals je kent, maar het zijn sprookjes met een heleboel onverwachte twisten die zich afspelen in een sciencefictionwereld! Cool toch? De paperback versie van deze serie ziet er ook beeldschoon uit. Hiernaast zie je de cover van het eerste boek Cinder.

5d5a2e9f875455.03613229Van Nederlandstalige bodem is er het boek Er was eens. Deze verhalenbundel bevat vijf korte verhalen met een knipoog naar de sprookjes over Rapunzel, Roodkapje, Doornroosje, Assepoester en de Sneeuwkoningin. Bij het ene verhaal zie je meer overeenkomsten met het sprookje dan bij het andere verhaal en het ene verhaal is weer wat sterker dan het andere verhaal. Toch is het zeker de moeite waard om dit boek eens te lezen.

565e8b968fe4c4.13981257Hof van doorns en rozen van Sarah J. Maas is een al wat ouder verhaal dat in 2016 verscheen. Dit boek is geïnspireerd door het sprookje over Belle en het Beest. Iedereen was zo enthousiast over deze trilogie, waardoor ik ook best benieuwd was geworden naar het verhaal. Toen ik het boek las zag ik zeker wat gelijkenissen met het bekende sprookje. Deze boekenserie is zeker een mustread!

Hiervoor zag je vijf sprookjesachtige boeken die ik heb gelezen en zeker aan te raden zijn. Hierna volgen vijf sprookjesachtige boeken die ik nog dolgraag zou willen lezen.

5e2bdd91bde564.75809423Stiefzus van Jennifer Donnely verscheen dit voorjaar bij uitgeverij De Fontein. Het is een hervertelling van Assepoester en gaat over de gemene, lelijke stiefzus die op het punt staat om met een knappe prins te trouwen. Die cover vind ik ook erg mooi gedaan! Je ziet een glazen muiltje gevuld met bloed waarvan het glas voor een deel is versplinterd. Dat bloed verwijst denk ik naar het feit dat de stiefzus haar tenen heeft verbrijzeld om in het muiltje van Assepoester te passen.

527x840Bij dezelfde uitgeverij verschijnt in juni nog een hedendaags boek geinspireerd door Assepoester getiteld Cinder & Ella. Dit boek van Kelly Oram gaat over Ella die bij haar vader en haar stiefmoeder moet wonen nadat haar eigen moeder is omgekomen bij een auto-ongeluk. Ze mist haar blogvriend Cinder, maar weet niet dat hij de hotste acteur is van Hollywood. Dit boek is het eerste deel van een duologie en ik kan niet wachten om het te lezen!

9200000132213097In juni staat nog een andere hervertelling op de planning, namelijk Koud als sneeuw van Gena Showalter. Dit boek is gebaseerd op Sneeuwwitje en gaat over het meisje Everly Morrow die geen idee heeft dat ze een sprookjesprinses is. Ze komt erachter dat ze met spiegels kan communiceren en dat ze voorbestemd is om Sneeuwwitjes grootste vijand te worden, de boze koningin! Ook wordt ze verliefd op Roth Charmaine, de vermeende prins Charming. Dit boek lijkt me echt geweldig!

9200000093847987Mocht je hervertellingen van Belle en het Beest geweldig vinden, dan zit je dit najaar goed, want dan verschijnt bij Blossom Books de vertaling van A Curse So Dark and Loney van Brigid Kemmerer. Ik was al aan het twijfelen of ik de Engelse versie moest kopen, dus was ik ontzettend blij toen Blossom Books aankondigde dat ze dit boek zouden vertalen. Nu wacht ik natuurlijk tot de Nederlandse vertaling verschijnt. Ik ben wel benieuwd naar de cover, want ik denk eerlijk gezegd niet dat ze de originele cover gaan behouden.

9200000091371709Ik sluit dit betoverende lijstje met sprookjesachtige boeken af met het boek Zilvergaren van Naomi Novik. Dit boek verscheen al in 2018 bij uitgeverij LS Amsterdam en is een hervertelling van Repelsteeltje. Dit boek staat al langer op mijn lijstje om gelezen te worden, maar ik was er steeds niet aan toegekomen. Misschien tijd om daar binnenkort verandering in te brengen.

 

Welke hervertellingen van sprookjes hebben jullie gelezen?


Wil je meer lezen van Tina ga dan naar haar eigen weblog Awesome Booklover Blog !

 

No Comments

Post a Comment