Confession time: ik deed een bestelling en kwam tweeëneenhalve euro tekort voor gratis verzending. Mijn favoriete tactiek in zo’n situatie is om een willekeurig e-book toe te voegen. Zo lees ik nog eens iets anders, hoewel ik nooit bijster enthousiast ben geweest over deze ‘mandjesvulling.’ Bad Feminist van Roxane Gay bood eindelijk de uitzondering op deze regel. Dit boek is eigenlijk een verzameling essays, geschreven over vele onderwerpen: racisme, feminisme, politieke voorkeuren en een verrassende hoeveelheid competitief Scrabble. In de ene essay na de andere snijdt Gay een nieuw, ingewikkeld onderwerp aan. Bad Feminist is confronterend maar verhelderend, eerlijk maar genadeloos. Het laat je achter met heel, heel veel dingen om over na te denken.

Gay is een intelligente vrouw. Ze weet wat ze wil zeggen en ze zegt het ook. Ben ik het eens met alles wat ze zegt? Nee. Het mooie van een boek als dit is dat het ook niet hoeft. Voor mij was het lezen van Bad Feminist een handvat. Gay geeft een voorzetje. Ze laat zien op welke manier je over een bepaald onderwerp kan nadenken. Ze werkt haar eigen denkstappen goed en duidelijk uit. Ben je het er niet mee eens, dan moet je zelf het werk doen. Zélf nadenken. Dit boek is er niet om je de les te lezen; Gay zal jouw persoonlijke denkwijze niet op een rijtje zetten. Ze houdt de redenering dicht bij zichzelf. Dit zorgt er ook voor dat ik me op geen enkel moment aangevallen voelde. Je wordt met je neus op de feiten gedrukt, ja. De mogelijke fouten in je eigen denkwijze worden pijnlijk duidelijk, ja. Maar het is aan jou wat je daarmee doet.

Als iemand die zelf ook de nodige meningen heeft vind ik het nog wel eens moeilijk om zulke geopinieerde essays te lezen. Onderschat het niet: je mening aanpassen kost moeite. Je moet je best ervoor doen, het nodige denkwerk verrichten. Toch is het belangrijk dat we dit blijven doen. De beloning is een helderdere kijk op de wereld, een eerlijkere beeld van de samenleving waarin wij leven. Soms is het moeilijk om die eerste stap te zetten – en dit is precies waarom dit soort eerlijke boeken essentieel zijn. Bad Feminist is zo’n boek dat ervoor zorgt dat ik versteld sta van hoeveel je kan leren van andermans mening. Niet slecht, voor een boek dat slechts als mandjesvulling had moeten dienen.

Bad Feminist / Roxane Gay / Little Brown UK / 2014 / 336 blz. / ISBN 9781472119735

Lisa: ik ben student aan de TU Delft. Ik lees al sinds ik heel klein ben. Tegenwoordig lees ik vooral veel Young Adult fantasy, Engelse/Nederlandse literatuur en non-fictie, bij voorkeur in het Engels. Tot mijn favorieten behoren de A Court of Thorns & Roses serie, To Kill a Mockingbird, The Remains of the Day en Fangirl. Mijn favorieten wisselen echter nogal per dag en per humeur.

 

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

 

No Comments

Post a Comment