Moord tot in perfectie uitgevoerd

Op de met bloedspetters bedekte cover van het boek staat vlak bij de titel “eerst grijpt hij hen, dan breekt hij hen”. Een betere beschrijving van de gruweldaden van de psychopathische moordenaar Reginald King is niet mogelijk.
In “Perfecte Resten”, gaat het niet om het zoeken van de moordenaar. Dat weet de lezer vanaf de eerste bladzijde al. Hoe de politie uiteindelijk op zijn spoor komt, is veel belangrijker. Als lezer hoop je dat dit snel gebeurt, want Reginald is een afschuwelijk wrede en gestoorde dader.

Op de eerste werkdag van inspecteur Luc Callachan, die van Frankrijk naar Schotland is overgeplaatst, krijgt hij te maken met een verkoold en verminkt lichaam. Al snel lijkt het om een, paar dagen daarvoor, vermiste advocate te gaan. Samen met zijn team start Luc een onderzoek op basis van de perfecte resten die op de plaats van het delict zijn gevonden. Té perfecte resten blijkt al snel.

Het verhaal wordt vanuit twee kanten verteld: die van de dader en die van de inspecteur. Stukje bij beetje kom je als lezer meer te weten over de reden van de overplaatsing en de gevoelens van onmacht van Callachan. Machteloosheid omdat hij geen steek verder komt bij het onderzoek en over zijn verleden in Frankrijk. Tegelijkertijd worden ook steeds meer  beweegredenen van de enorm slimme maar net zo gestoorde dader bekend. De hoofdstukken over de beide hoofdpersonen wisselen elkaar af. Je krijgt een kijkje in hun gedachtegang en beweegredenen. Callachan heeft aan het begin van het verhaal een gesloten persoonlijkheid en vertrouwt niemand door een vervelende situatie uit het verleden. Dit verandert in de loop van het verhaal en hij verdient respect van zijn collega’s. King vertrouwt ook niemand, is een échte eenling, wordt achter zijn rug, zo vermoedt hij, uitgelachen, maar vindt zichzelf superieur boven anderen. Hij heeft een verknipt idee over vrouwen die een leidinggevende rol en onafhankelijke positie hebben in het leven. Zij zijn het die zich aan hem moeten onderwerpen.

Omdat de schrijfster Helen Fields zo geweldig gedetailleerd beide personen beschrijft word je als lezer het verhaal ingezogen. En door de afschuwelijke details van de mishandelingen van de slachtoffers die uitvoerig beschreven worden, kreeg ik echt een hekel aan de dader.

Het boek kan ik absoluut aanbevelen om te lezen. Het is een echte aanrader voor liefhebbers van thrillers en onverwachte wendingen. Ik kan niet wachten totdat het vervolg komende zomer in een Nederlandstalige versie wordt uitgebracht.

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 17 jaar. Momenteel zit ik in de 5e klas van het VWO. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Ik kon dan ook niet wachten om eindelijk naar groep 3 te gaan en écht te leren lezen. Een goed boek lezen is net als een lekkere pizza of pasta: leesvoer. Sinds een aantal jaar ben ik ook recensent bij de Leesfabriek en als een van de weinige jongens in het team kan ik met mijn mening een steentje bijdragen. Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.

Perfecte resten / Helen Fields / Vertaling Ernst De Boer / Ambo|Anthos / 2019 / 409 blz. / ISBN 9789026 346996

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment