Toekomstige werkelijkheid of fictie?

Cloud is het grootste online bedrijf van de wereld, met 30 miljoen werknemers wereldwijd. Alles en iedereen wordt hier gebruikt. Het is een voorrecht om voor het bedrijf te mogen werken. Waar jouw werkzaamheden zich hoofdzakelijk op zullen richten hangt af van je expertise. Ben je een expert in beveiligen of heb je meer een technische achtergrond? Cloud kan iedereen gebruiken van orderpicker tot restaurantmedewerker. 

Paxton en Zinnia zijn twee nieuwe medewerkers die om uiteenlopende redenen bij Cloud terecht komen. Paxton had ooit een goedlopend bedrijf door een ingenieuze uitvinding. Maar het machtige Cloud zorgde ervoor dat hij failliet ging. Zijn hoofdreden is wraak.
Zinnia heeft een andere reden om bij Cloud te komen werken. Zij heeft de opdracht om te infiltreren en de geheimen achter Cloud te ontrafelen.
En dan is er nog de eigenaar van Cloud, de machtige Gibson, die ervan overtuigd is dat wat Cloud doet goed is voor de wereld. Binnen de Cloud organisatie is er tenslotte geen hongersnood, geweld of werkloosheid. Er is echter ook een keerzijde: als werknemer wordt je voortdurend in de gaten gehouden door het Cloud horloge dat je verplicht moet dragen en je precies vertelt wat je wanneer moet doen…. Het hoort er allemaal bij. Maar net als in de echte wereld lijkt alles mooier dan het is. Ook in Cloud is er drugsproblematiek, zijn mensen gestrestst en komt seksueel misbruik voor.

Het verhaal wordt vanuit drie verschillende leefstijlen beschreven, die van Paxton, Zinnia en Gibson. Voor alle drie de personages kon ik wel een bepaalde sympathie opbrengen. Allemaal hadden ze hun eigen beweegredenen. Ik vond het bijzonder om te ervaren hoe deze verschillende levens aan het einde van het verhaal elkaar kruisen.

De makkelijke leesbare hoofdstukken zijn kort met soms maar enkele zinnen om het monotone dagelijkse leven te omschrijven. En zelfs deze eentonige beschrijving van de steeds weer repeterende dagelijkse sleur is kenmerkend. Het past perfect bij het verhaal, omdat je als lezer helemaal in het verhaal wordt gezogen. Het verhaal zet je ook wel aan het denken: er zijn veel overeenkomsten met onze echte huidige wereld. Ook hier spelen racisme, seksisme, hebberigheid en het belang van een 24/7 draaiende economie een belangrijke rol… Zeker nu in een periode waarin het Coronavirus ons dagelijkse leven zo beïnvloedt.

Je vraagt je als lezer dan af – hoe vergaat het al die medewerkers in de Nederlandse distributiecentra momenteel. Ze zullen ongetwijfeld niet zo lichamelijk en geestelijk uitgebuit worden als in Cloud. Maar toch… Deadlines moeten gehaald worden. Veiligheid boven alles, maar de leiding kijkt met een schuin oog weg wanneer productie daaronder lijdt. Of is het hier allemaal beter geregeld?

Rob Hart geeft de lezer met zijn boek Cloud een eyeopener naar de wereld achter de ontelbare wereldwijde online transacties. Ik kan dit boek met een verrassend einde aanraden. Er blijven wel vragen open: want stel je de wereld eens voor over 50 tot 100 jaar. Is dit onze toekomst? En moeten wij daar dan wel zo naar uitkijken? Een angstaanjagende werkelijkheid. De cover bevat de perfecte titel en een mooie voorkant die goed past bij het boek. De drone en dozen als symbool voor het werken bij Cloud.

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 16 jaar. Momenteel zit ik in de 3e klas van het VWO. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Ik kon dan ook niet wachten om eindelijk naar groep 3 te gaan en écht te leren lezen. De roos, vuur, boom boekjes had ik in groep 1 en 2 al verslonden. Een goed boek lezen is net als een lekkere pizza of pasta …. leesvoer. Als jongen in een team van voornamelijk vrouwelijke recensenten denk ik dat mijn mening een steentje kan bijdragen. Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Mooie tekeningen en leuke woordgrappen!

Cloud Inc. / Rob Hart / Vertaling: Henk Moerdijk / Uitgeverij Karakter / 2019 / 400 blz. / ISBN 9789045217024

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment