Louise Jensen is inmiddels een doorgewinterd thrillerschrijfster. De familie is haar vijfde roman, nadat haar debuut The sister (verschenen in mei 2017 onder de titel Het zusje) een internationaal succes werd. Ook de boeken die volgden stelden niet teleur. In dit boek staat het personage Laura centraal. Zij is net haar echtgenoot verloren bij (vermoedelijk) een ongeluk. Door financiële moeilijkheden en emotionele onrust raakt zij enigszins onwillig betrokken bij Oak Leaf Organics, de enige plaats die haar hulp lijkt te bieden. Ook haar puberdochter Tilly neemt zij mee naar deze afgelegen gemeenschap. Door een serie van angstaanjagende gebeurtenissen nemen Laura’s twijfels toe – maar Tilly voelt zich helemaal thuis. De bewoners lijken erop te staan dat de twee blijven en vooral Alex, de leider, kan zeer overtuigend zijn. Terwijl de relatie tussen moeder en dochter verslechtert, vraagt Laura zich af: hoe ver zal ze moeten gaan om haar dochter te beschermen?

Jensen heeft knap een scala aan kleine plottwists door het boek gewoven. De zaken zitten nét anders dan gedacht; ze neemt je bij de hand naar de ene conclusie, terwijl de andere de juiste blijkt te zijn. Ze doet dit met grote subtiliteit, op zo’n manier dat de uiteindelijke waarheid, hoewel enigszins onverwacht, nog goed in het verhaal past. Ik vind het daarom jammer dat ze deze twists, met het talent dat ze hier getuigt, niet grootser aanpakt. Hoewel er zeker het een en ander aan onverwachte gebeurtenissen plaatsvindt, zijn weinig punten écht verrassend. Voor mij leidde dit ertoe dat het verhaal me af en toe een beetje kwijtraakte.

Wat ik juist ongelofelijk gaaf vond aan dit boek is hoe Jensen de klassieke thrillerelementen weet te combineren met een gevarieerde combinatie van personages. Hoewel bij de promotie van dit boek duidelijk wordt verwezen naar een sekte, vond ik de Oak Leaf Organics meer een afgesloten leefomgeving. De consequentie van dit decor is dat alle personages zich hier bevinden omdat zij om welke reden dan ook moesten vluchten voor hun eerdere leven. De manier waarop deze verhalen aan het licht komen geeft dit boek een persoonlijk randje, iets wat bij een thriller vaak mist. Daarentegen zorgen het ritme en de schrijfstijl van het verhaal ervoor dat je je nooit volledig op je gemak voelt. Juist die onzekerheid over de identiteiten van de personages draagt hieraan bij.

Deze onzekerheid weet Jensen zelfs te verwerken in de drie hoofdpersonages: Laura, Tilly en Alex. Hoewel we uit hun perspectief lezen, blijft onduidelijk waar zij staan in het verhaal. Alle drie lopen zij rond met geheimen. De aard en ernst van deze geheimen blijft tot het einde van het verhaal onduidelijk. Dit draagt natuurlijk bij aan de spanning, maar zorgt ook voor de nodige irritaties. Naar mijn mening was het niet duidelijk waarom Laura en Tilly niet met elkaar communiceerden, omdat zij daar beiden overduidelijk wel voor open stonden. De twee leken voor elkaar te willen vechten, maar deden dat voortdurend niet. Dit kwam op mij over als een manier om spanning in het verhaal te brengen, maar helaas lag het naar mijn idee niet in de gedragslijn van de karakters.

Al met al is De familie een spannende, verontrustende thriller met een gevarieerd aanbod aan personages. Hoewel de wendingen en de karakterontwikkeling soms wat te wensen overlaten, zit het verhaal goed in elkaar. Dit, gecombineerd met een prettige schrijfstijl en een uitstekende vertaling, zorgt voor een entertainende en mysterieuze leeservaring. Na het lezen ontbreekt nog het antwoord op die éne vraag…

De familie / Louise Jensen / Vertaling Ineke de Groot / Bruna Uitgevers / 2020 / 400 blz. / ISBN 9789400512061

Lisa: ik ben student aan de TU Delft. Ik lees al sinds ik heel klein ben. Tegenwoordig lees ik vooral veel Young Adult fantasy, Engelse/Nederlandse literatuur en non-fictie, bij voorkeur in het Engels. Tot mijn favorieten behoren de A Court of Thorns & Roses serie, To Kill a Mockingbird, The Remains of the Day en Fangirl. Mijn favorieten wisselen echter nogal per dag en per humeur.

 

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment