Sophia wil in de vakantie graag iets meer tijd doorbrengen met haar vriendje Griffin en een beetje vrijheid van haar overbezorgde ouders. Ze heeft het perfecte plan bedacht. Tijdens de kerstvakantie gaan haar ouders naar haar zwangere zus Margot en Sophia besluit niet mee te gaan, maar in plaats daarvan naar haar grootouders te gaan. Zo kan ze nog regelmatig terug naar Griffin om tijd met hem door te brengen.

Maar ook Griffin lijkt behoefte te hebben aan vrijheid en zo beland Sophia met een gebroken hart op de veranda van haar grootouders. Haar oma vindt haar daar en neemt haar mee naar binnen. Hier doet Sophia haar verhaal, over Griffin en haar gebroken hart. Oma bedenkt een (niet zo) briljant plan om Griffin te vergeten. De komende tien dagen mogen alle familieleden een blind date voor Sophia regelen. En Sophia heeft me toch een grote en uitbundige familie! Klinkt totaal niet als een ongemakkelijk idee toch?

Dit was een heerlijk boek om bij weg te zwijmelen. Sophia vond ik een leuk personage, met een goed uitgewerkt verleden. Olivia, Charlie en Wes vond ik ook geweldig. Vooral hun vriendschap vond ik mooi om over te lezen. En dan nog die 10 blind dates. Ik vond het echt een tof idee van die oma. Het moet natuurlijk verschrikkelijk zijn om je kleinkind zo overstuur te zien. Geen idee of er families echt zo gek zijn om zo’n plan op te zetten, maar het leverde wel leuke verhalen op.

Bereid je trouwens voor op veel namen, heel veel namen. Sophia’s familie is groot en bijna iedereen komt wel aan bod in het boek. Charlie, Olivia, Wes, Nonna, Addie, Margot, tante Camille, de Valse Meiden, ome Sal. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Het zijn er veel! En dan gaat ze daarnaast ook nog eens op 10 dates, met weer allemaal hun eigen naam. Dat overweldigende mij een beetje en ik was soms een beetje kwijt wie wie was. Uiteindelijk kende ik de meest belangrijke personages wel, maar het bleven er ontzettend veel.

Nog een klein puntje van kritiek: sinds wanneer is huggen een Nederlands werkwoord? Doen we niet meer aan knuffelen of omhelzen? Ik snap echt niet dat er voor huggen gekozen is in de vertaling. Elke keer weer ergerde ik me eraan. En Sophia hugt een heeeeeleboel mensen, dus het woord staat er echt vaak in. Hetzelfde met het woord boobies. Hallo.. Borsten heten ze toch gewoon?
Misschien is er voor deze woorden gekozen om het jeugdiger te laten lijken en meer bij Sophia’s leeftijd te passen, maar ze is 17 (bijna 18) en ik ken niemand van die leeftijd die die woorden zo gebruikt.

Schattig en lief, dat zijn de woorden die dit boek het beste omschrijven. Ben je dus op zoek naar een boek waar je niet te veel bij na hoeft te denken en lekker bij weg kunt dromen? Dan zit je goed met dit boek. Verwacht alleen niet dat het helemaal vernieuwend is, want een tikkeltje voorspelbaar is het wel en ook een klein beetje ongeloofwaardig.

10 blind dates / Ashley Elston / Vertaling: Ella Vermeulen / Uitgeverij Best of YA / 2019 / 269 blz. / ISBN 9789000370573

Marieke: een 21-jarige studente Medische Biologie, die naast studeren ook nog  (heel) veel boeken verslind. Haar passie voor boeken heeft er voor gezorgd dat ze een boekenblog begonnen is. Op Marieke’s Books deelt ze dan ook van alles over boeken.

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment