Soms gebeuren er dingen in een mensenleven, toevallig en totaal onverwacht, die het leven van elke betrokkene definitief veranderen. Het doet hen nadenken over het verleden, het heden, en wat nog komen zal. Zo’n gebeurtenis overkomt de familie Redfern in het boek Steen, Papier, Schaar van Elizabeth Day.

Wanneer Charles Redfern onderweg is met de fiets wordt hij aangereden door een auto. Hij wordt wakker en schiet helemaal in paniek. Charles beseft niet wat er gebeurt, ziet overal bloed, kan zich niet meer bewegen en dan gaat het licht uit. De man belandt in coma en wie weet voor hoe lang. Had hij zijn helm opgezet, had dit verhaal er waarschijnlijk helemaal anders uitgezien.

Het boek begint heel spannend en gaf al meteen aanzet om verder te lezen. Het eerste hoofdstuk, dat het ongeval van Charles omschrijft, wordt verteld vanuit het standpunt van Charles. Dit geeft het verhaal meteen iets extra’s. Er wordt niet louter informatief verteld wat er gebeurd is maar je maakt het als lezer samen met het slachtoffer mee, wat ik al een leuk pluspunt vond.

De rest van het boek doet je ook niet vervelen. Door de verschillende dramatische gebeurtenissen die verteld worden ga je er vlotjes doorheen, ook al is het soms nogal deprimerend. Het is ook mooi geschreven met een aantal leuke vergelijkingen. Zo wordt het leven van Anne, Charles’ vrouw, omschreven als dat het ‘steeds draaide om dezelfde as, alsof ze vastzat op een rotonde in een anoniem provinciestadje.’ Wat het lezen verder nog aangenaam maakt is dat elk hoofdstuk als titel de naam heeft van het personage uit wiens ooghoek het geschreven is, waardoor het niet verwarrend is en je de gebeurtenissen niet telkens maar vanuit één standpunt te lezen krijgt.

Charles is dus niet het enige personage in het boek. Met zijn vrouw, Anne, die één van de hoofdrollen heeft, maak je kennis in het tweede hoofdstuk. Anne vond ik al meteen een beetje vreemd door haar reactie op wat te politie haar vertelt over het ongeval. Ze blijft er redelijk kalm over en gaat in een soort survivalmodus door zich te concentreren op de huishoudtaken waar ze op dat moment mee bezig is. In plaats van meteen naar het ziekenhuis te gaan, blijft ze rustig verder koken. Toch merk je dat ze in een interne strijd zit rond haar gevoelens voor haar echtgenoot. Je voelt meteen aan dat ze geen normale relatie hadden en dat de rest van het verhaal hierover zal gaan.

Naarmate ik verder las en meer te weten kwam over Charles en hoe hij zijn familie behandelde, begon ik steeds meer een hekel te krijgen aan Anne. Ze is een vrouw met ouderwetse principes die nooit opkwam voor zichzelf en zelfs niet voor haar dochter. Ze liet Charles maar over haar heen lopen en ze stond het toe dat hij hen tiranniseerde, hen kleineerde en ongelukkig maakte. Dit stoorde me enorm en ik kon ook niet begrijpen waarom ze hem steeds maar liet begaan in plaats van in opstand te komen, waarom ze hem ondanks alles nog steeds graag zag. Je zou hem al zelf iets willen aandoen moest hij niet in coma beland zijn.

Ook Annes en Charles’ dochter Charlotte speelt een hoofdrol in dit verhaal. Door haar verleden met haar abnormale ouders heeft ze enorm veel moeite met van iemand te houden en die iemand volledig te vertrouwen. Charlotte is mijn lievelingspersonage in deze roman. Ondanks alles reageert ze voor mij het meest begrijpelijk.

Wat ik misschien wel leuk had gevonden is dat er een extra hoofdstuk was in Steen, Papier, Schaar waarin de schrijfster wat meer vertelt over Charles’ verleden of de gebeurtenissen vanuit zijn standpunt. Je krijgt nu enkel een beeld van hem door wat anderen met hem hebben meegemaakt maar ik persoonlijk had het interessant gevonden om vanuit zijn oogpunt een blik te kunnen werpen op zijn leven, waarom hij zo’n gruwelijk karakter heeft en wat zijn gevoelens zijn bij alles wat er gebeurd is.

Het is dus belangrijk om te weten dat dit geen oppeppend boek is. Het verhaal gaat over een heus familiedrama en is geen licht leesmateriaal om bijvoorbeeld op vakantie te lezen. Wel leest het heel vlot en blijft het de lezer tot aan het einde boeien met spannende en schokkende gebeurtenissen. Voor mij is dit een echte aanrader!

Deze recensie is geschreven door Suzanne Patteet, 22-jarige leesfanaat uit België.

Steen, Papier, Schaar / Elizabeth Day / Vertaling: Noor Koch / Ambo|Anthos / 2020 /302 blz. / ISBN 9789026351280

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

.

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment