Let op! Dit is deel 3 van deze fantasy serie. Heb je de eerdere delen nog niet gelezen, dan kan deze recensie spoilers bevatten. Ik vind het een erg toffe serie, en raad hem zeker aan om te lezen. Hier kun je de recensie van deel 1 vinden en hier die van deel 2.

Na de grote finale van deel twee, beginnen we in deel drie met een brandend Moskou en bewoners die een zondebok zoeken. Vasya, een meisje met buitengewone gaven, moet vluchten voor haar leven. De bewoners van Moskou geven haar namelijk de schuld van alles. Zij is de veroorzaker van hun tegenspoed.
Maar op het moment dat Vasya weg is, keert een wraakzuchtige demon terug. Hij is sterker dan ooit tevoren en vastbesloten de wereld in chaos te doen storten. Dat doet hij samen met bondgenoten onder de mensen en geesten.
Het lot van de mensheid en van de magische wezens die hen omringen, ligt in de handen van Vasya. Maar ze kan ze misschien niet allemaal redden.

Dit is echt het perfecte einde van deze trilogie. Het zit vol met magie en actie en ik kon het boek maar moeilijk wegleggen toen ik eenmaal over de helft was. De eerste helft was daarentegen een struggle. Ik moest ontzettend wennen aan de Russische namen en termen en kwam daardoor maar moeilijk in het verhaal. En dat terwijl ik eigenlijk allang over alle namen gelezen had in de eerdere delen. Misschien stond mijn hoofd ook gewoon niet zo naar fantasy en kwam ik er daardoor moeilijker in.

Bereid je voor, ook in dit boek hebben personages drie of vier verschillende aanspreekvormen. En de demonen? Die doen net zo hard mee met de verwarring en hebben ook meerdere aanspreekvormen. Na een poosje wen je hier wel aan. Wel raad ik je aan om deze serie achter elkaar aan te lezen in plaats van anderhalf jaar er tussen te laten. Op die manier ben je nog bekend met de naamgeving en kun je meteen genieten van de prachtige omschrijvingen in het boek. Want wauw, wat is dit een magische wereld.

Petje af ook voor de vertaalster! Dit lijkt me geen makkelijk verhaal om te vertalen en het leest toch zo ontzettend fijn.  

Dit is een boek waar je je aandacht er goed bij moet houden. De wereld is complex, de verschillende Russische benamingen zijn verwarrend en het verhaal gaat snel en zit vol actie. Toch ben ik ontzettend blij dat ik deze serie gelezen heb. Hij is namelijk geweldig geschreven en dit boek is echt het perfecte eind van de trilogie. 

De winter van de heks (De beer en de nachtegaal #3) / Katherine Arden / Vertaling: Inge Boesewinkel / Luitingh-Sijthoff / 2019 / 448 blz. / ISBN 9789024577996

Marieke van Putten: een 21-jarige studente Medische Biologie, die naast studeren ook nog (heel) veel boeken verslind. Haar passie voor boeken heeft er voor gezorgd dat ze een boekenblog begonnen is. Op Marieke’s Books deelt ze dan ook van alles over boeken.

 

 

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment