Jordi (14) zoekt zijn weg op school, in de liefde, maar ook in de muziek. Hij is muzikaal, wint een talentenavond op school en daarmee een reis naar Londen. In tussentijd nemen zijn ouders Timothy in huis, een leeftijdsgenoot met veel tegenslagen in zijn leven. Hij richt al zijn aandacht op hem, maar toch blijft hij worstelen met verwachtingen van anderen.
Als later zijn eigen nummer opduikt in Engeland, wordt hij de hoofdpersoon in een muzikale rel. De rel brengt veel roddels en intriges met zich mee en wat doe je dan als 14-jarige? Kan hij zichzelf tonen aan de wereld zoals hij dat wil?

Hoewel dit boek een vervolg is op het boek Jordi, is dit verhaal prima los te lezen, omdat een aantal keer wordt verwezen naar het eerste boek.

Jordi wordt goed neergezet als personage door zijn beschreven gedachten en gevoelens. Hij is iemand die veel nadenkt en naar mijn idee is hij geen standaard jongen van 14. Daarbij kun je je natuurlijk afvragen wat standaard is aangezien iedereen anders is, maar in dit geval overdenkt Jordi heel veel en denkt hij veel na voordat hij iets doet. Je merkt dat hij worstelt met zijn geaardheid, met zijn vrienden en de situatie rondom het plagiaat. Soms vond ik zijn gedachten iets te volwassen opgeschreven en zelfs minder interessant, omdat het mij afleidde van het verhaal. Dat kan aan mij liggen, omdat ik geen 14 meer ben. Een positief punt is dat je door de prettige manier van schrijven van Brooijmans toch door blijft lezen.

De tijd in het boek verloopt redelijk snel en gebeurtenissen lijken elkaar snel op te volgen. Jordi is eerst heel erg bezig met muziek, maar wanneer Timothy in het gezin komt, lees je niets meer over zijn muziek. Later wordt wel geschreven dat het op een laag pitje staat, maar wat mij betreft hadden de verschillende onderwerpen meer in elkaar over mogen lopen..

Het verhaal bevat goede onderwerpen, maar naar mijn idee blijven alle onderwerpen net iets teveel aan het oppervlak waardoor het niet één geheel is en het verhaal mij minder greep. Door de gekozen titel vermoedde ik dat Timothy voor een bepaald omslagpunt zou zorgen bij Jordi en een groter aandeel zou hebben in het verhaal, maar ook dit is wat mij betreft summier uitgewerkt.

Hoewel ik andere verwachtingen had van het verhaal door de titel en de omschrijving heeft Brooijmans een prima verhaal geschreven voor young adults over vriendschappen, (on)rechtvaardigheid, je seksuele geaardheid en het nemen van beslissingen.

En toen kwam Timothy / Jacques Brooijmans / Uitgeverij Clavis / 2019 / 307 blz. / ISBN 978904483530

Irene: Als kind was ik een echte boekenwurm, ik las alles wat los en vast zat. Inmiddels ben ik al vele boeken verder en dat hoeft voor mij niet per sé in bed of stoel, zolang ik maar kan lezen is staand, op een trapje of naast de stoel niet erg.  Ook is het een gewoonte geworden om met een boek de deur uit te gaan: romans, thrillers, feelgood of YA, ik lees het graag.

.

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment