Op 28 mei werd de shortlist van het Beste Boek voor Jongeren bekend gemaakt. Vijf titels in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en vijf titels in de categorie Vertaald. Reden voor redactieleden Valerie en Irene om alle nominaties te buddyreaden en te kijken welke twee boeken zij graag als winnaar zien.
Om het iets spannender te maken, maken ze voorafgaand aan het lezen een voorspelling samen met enkele andere leden van de redactie.

Categorie oorspronkelijk Nederlandstalig
Zonder de boeken gelezen te hebben, denkt Janine dat in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig De geur van groen van Pamela Sharon gaat winnen. Naast dat ze dit boek het meest voorbij heeft zien komen op verschillende boekenblogs, heeft ze ook in recensies gelezen dat de schrijfster dit aangrijpende verhaal op een heel bijzondere manier heeft neergezet, waardoor je mee gaat voelen met de personages. Voor haar is dat altijd een van de meest belangrijke criteria voor een goede roman: het moet lezers iets laten voelen of aan het denken zetten. Ze verwacht dat deze coming-of-age daar echt wel aan gaat voldoen. Valerie volgt haar hierin. Ook zij denkt dat De geur van groen een grote kanshebber is in deze categorie. De reacties waren zeer lovend en lezers werden enorm verrast door het verhaal van Raaf. 

Hoewel Irene denkt dat De geur van groen een goede kans maakt, denkt ze voorlopig dat De executie van Daniëlle Bakhuis de winnaar wordt in deze categorie. Een zeer spannend boek in een dystopische setting dat de lezer aan het denken zet over onze huidige wereld. Toch is het lastig kiezen met de zeer diverse nominaties.. Ook over De bijzondere woorden van Gioia en De zwendelprins hoorde ze namelijk goede verhalen.

Categorie Vertaald
In de categorie vertaald denkt Janine dat Vijf stappen van jou een grote kans heeft op winnen. De populariteit van de film heeft al laten merken dat het verhaal zowel jong als oud raakt. De combinatie van een reeds bekende naam en ontroerend verhaal zorgen voor groot publiek, maar of het boek zo goed geschreven is als het verhaal in de film moet later blijken. Opnieuw denkt Valerie hetzelfde. Vijf stappen van jou heeft bij veel lezers wat tranen losgemaakt, zowel met het boek als bij de film en ze denkt dat jongeren een zwaardere thematiek erg kunnen appreciëren. Daarnaast is het boek dankzij de film ook erg populair geworden. 

Vijf stappen van jou heeft Irene nog niet gelezen, maar wel de vele uiteenlopende meningen hierover. Zelf denkt ze dat Toffee van Sarah Crossan als winnaar uit de bus komt in deze categorie. Een bijzondere schrijfstijl (vrije versvorm), goede onderwerpen en bovenal een erg mooi verhaal. De vrije versvorm leest vlot en is voor iedereen toegankelijk.

Wil je meer weten over de genomineerde boeken en hoe de winnaar tot stand komt? Neem dan zeker een kijkje op de website van Boekenweek voor Jongeren.

Benieuwd naar hoe deze titels werden geselecteerd? Lees dan zeker HIER het interview met jurylid Nelleke Groot.

Aan het eind van de zomer, als Irene en Valerie alle nominaties gelezen hebben, maken ze een definitieve voorspelling. Let’s read!

Welk boek denk jij dat gaat winnen?

No Comments

Post a Comment