Zelden hoor je dat iemand een vliegramp overleeft, maar de twaalfjarige Edward is toch echt de enige overlevende van de neergestorte vlucht 2977 richting Los Angeles. Zelf vindt hij het oneerlijk, want zijn broer Jordan had veel beter de overlevende kunnen zijn. Of iemand anders op de vlucht, misschien met familie om naar terug te keren of een belangrijke baan. Als Eddie na weken herstellen uit het ziekenhuis wordt ontslagen, komt hij wonen bij zijn oom John en tante Lacey. Wat hij nu met zijn leven moet, dat heeft Eddie nog niet bedacht. Plots is hij een beroemdheid. Er zijn media die zijn aandacht willen en nabestaanden die pijnlijke vragen stellen over de laatste momenten van geliefden. Gelukkig vindt hij steun bij zijn buurmeisje Shay, de enige die hem ziet als meer dan ‘die jongen die de crash overleefde’. Met elkaars hulp worstelen de tieners zich door de middelbare school heen, terwijl ze ondertussen allebei hun eigen identiteit pogen te vinden. Want wie ben je nadat je alles bent kwijtgeraakt?

Er zijn weliswaar een paar kleine details hier en daar waar het verhaal beter zou kunnen zijn, zoals dat het geval is met elk boek. Echter, geen enkel van deze details neemt weg dat Lieve Edward een prachtig, hartverscheurend verhaal is. Het concept op zich – het verliezen van familie – is een die de gevoelens van veel lezers wel weet te pakken. Voeg daaraan toe de realistische, gedetailleerde en empathische manier waarop Ann Napolitano het rouwproces van Edward, maar ook zijn oom en tante, omschrijft en er ontstaat een boek dat je niet meer loslaat. Een van de mooiste dingen aan dit verhaal is de manier waarop de schrijfster geen momentopname laat zien van Edwards leven na de ramp, maar een compleet beeld van tijdens de ramp tot het moment dat Edward volwassen is. Er wordt beschreven hoe zijn verdriet met de jaren veranderd. Daarnaast lees je ook mee met hoe Edward als tiener te maken krijgt met de zoektocht naar een eigen identiteit, los van familie en tragische gebeurtenissen in het verleden. Op een bijzondere manier wordt de lezers closure gegeven aan het eind van dit boek, waarbij wordt beschreven hoe Edward en Shay samen hun weg naar volwassenheid hebben gevonden.

Wat de personages eveneens intrigerend maakt, is de tweede verhaallijn die is toegevoegd. Terwijl lezers ervan op de hoogte zijn dat het vliegtuig zal neerstorten en Edward als enige achterblijft, heeft Ann Napolitano de uren in het desbetreffende toestel zo weten te schrijven dat de crash voelt als een verrassing. Verschillende personages met diverse redenen om weg te gaan uit New York komen aan bod en hun gedachten worden tot in detail beschreven. Uiteindelijk worden zij verbonden met Edward door middel van nabestaanden die hem opzoeken.

Een van de mooiste levenslessen uit Lieve Edward blijft toch wel het advies dat Edward meekrijgt van zijn schooldirecteur: bij twijfel, lees boeken.

Lieve Edward / Ann Napolitano / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / Vertaling Maya Denneman / 2020 / 336 blz. / ISBN 9789024583706

Janine van der Molen: Ik ben 18 jaar oud en ik studeer Economics and Business Economics aan de Rijksuniversiteit Groningen. In mijn vrije tijd ben ik vrijwel altijd te vinden met een grote kop thee en een goed boek, van thrillers tot fantasy en klassieke literatuur in zowel Nederlands als Engels. Een favoriet genre heb ik dus niet echt, zolang het boek maar een interessant plot heeft en goed is geschreven. Enkele van mijn favoriete schrijvers zijn Dan Brown, Harry Mulisch en Tom Clancy.

.

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment