Af en toe sla je een boek open dat meteen resoneert tot in je ziel en wel vanaf de eerste bladzijde. Voor mij is dat zeker het geval met De kat en de generaal. Op de eerste bladzijde stap je een mistige bergkloof in de Kaukasus in, waar je Noera leert kennen. Noera is een tiener met dromen en verlangens die tot ver buiten de kloof reiken. Ze wil zich losmaken van haar dorp, dat ze bekrompen vindt en wil de wereld ontdekken. Echter, de Eerste Tsjetsjeense Oorlog breekt uit en in plaats van het dorp te verlaten, zit ze er vast omdat een Russische legereenheid haar dorp bezet.

Dat is het eerste deel van de roman. In het tweede deel wissel je van perspectief en kijk je door de ogen van de Russische soldaat Malysj die met zijn eenheid het dorp van Noera bezet. Van hem hoor je hoe hij in het leger is terecht gekomen, welke erfenis hij met zich meesleept en hoe hij Noera leert kennen.
In een van de opeenvolgende delen springen we naar 2016. De generaal uit de titel, woont met zijn dochter Ada in Berlijn. Hij heeft een hechte band met zijn dochter, die zwaar op de proef gesteld wordt wanneer Ada vragen gaat stellen over wat hij eigenlijk gedaan heeft in de Eerste Tsjetsjeense Oorlog. Al snel heb je in de gaten dat de generaal dat deel van zijn leven liever zou vergeten, het schuldgevoel over wat er toen gebeurd is, is te groot.

Na dit deel volgen er nog meerdere. Bij elk deel wissel je van perspectief, waardoor je alle spelers in het verhaal leert kennen. Eigenlijk kun je niet zeggen dat één van de personages belangrijker is dan de ander, maar niet iedereen komt uitgebreid aan het woord. Zo is er actrice Sesili, bekend als de kat. Zij lijkt als twee druppels water op Noera en wordt uitgenodigd door de generaal om hem te helpen zijn verhaal aan Ada te vertellen. Een belangrijke rol, al is ze niet vaak of uitgebreid aan het woord.

Haratischwili weeft zeer kundig een web, waarin langzaam duidelijk wordt wie iedereen is. Dat klinkt misschien vreemd, maar bijna alle personages hebben hun geboortenaam, een koosnaam en een bijnaam. De schrijfster legt niet uit welke namen bij wie horen, dat moet je als lezer zelf uitvinden. Omdat ik dat in het begin best verwarrend vond, ben ik een lijstje bij gaan houden met personages en toen klikten alle namen, koosnamen en bijnamen opeens op hun plek. Ook zonder dat je direct weet wie nu precies achter welke naam schuilgaat, is het verhaal enorm fascinerend.
Het verhaal bleef lang door mijn hoofd spoken. Dit is met recht een drama te noemen, dat des te harder binnen komt omdat je je aan de personages hecht, zowel de onschuldigen als de schuldigen. Haratschwili oordeelt niet, maar laat wel goed zien dat er in een oorlog geen zwart en wit bestaat, alleen grijs in vele schakeringen. Goede mensen doen (noodgedwongen) vreselijke dingen en slechte mensen doen soms het goede.

Is dit een duistere en tragische roman? Zeker, er waren momenten waarop ik liever mijn ogen dicht had gedaan en niet tot in detail had geweten wat er gebeurde. Maar ik wilde de personages ook niet in de steek laten. Ze verdienen het dat hun verhaal gehoord wordt, dat zij gehoord worden. Ik heb er absoluut geen spijt van dat ik deze roman gelezen heb en hoop dat het een zeer groot lezerspubliek zal bereiken.

Hoi, ik ben Inge. In het dagelijks leven ben ik leesconsulent voor het voortgezet onderwijs. Mijn boekenliefde mag ik overbrengen tijdens klassenbezoeken. Super leuk om te doen, vooral als scholieren ook hun favoriete genre of boeken met mij delen. Ik probeer al hun tips ook zeker te lezen. Favoriete genres zijn fantasy, historisch en misdaad. Mijn boekenliefde deel ik via Insta. Je kunt me vinden als boeklover76.

De kat en de generaal / Nino Haratschwili / Vertaling Elly Schippers en Jantsje Post / Meridiaan Uitgevers / 2019 / 676 blz. / ISBN 978902453329

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

.

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment