Daisy Jones & The Six van Taylor Jenkins Reid vertelt het verhaal van Daisy Jones. Daisy is een meisje dat eind jaren zestig volwassen wordt in de clubs van de Sunset Strip in L.A., slaapt met rocksterren en droomt van zingen bij de Whiskey a Go Go. De seks en drugs zijn overweldigend maar het is de rock ‘n roll waar ze het meest van houdt. Tegen de tijd dat ze twintig is, krijgt haar stem erkenning en heeft ze een schoonheid die het hoofd van menig man op hol brengt. Dan wordt ze gespot door The Six, een band onder leiding van de norse Billy Dunne. Op de vooravond van hun allereerste tour, komt zijn vriendin Camila erachter dat ze zwanger is. Onder druk van de tour en het komende vaderschap, gaat Billy compleet los tijdens de tour en vergeet zichzelf in zowel de drugs als de vrouwen.

Daisy en Billy ontmoeten elkaar wanneer een producer zegt dat de sleutel tot een nog groter succes een combinatie is van de twee. Wat er dan gebeurd is de ware ontpopping van een legende. Deze legende wordt samengevat in een onvergetelijk boek, geschreven als een gesproken geschiedenis van een van ‘s werelds grootste bands.

Iedereen kent Daisy Jones & The Six. Aurora, het album van de band, schrijft geschiedenis als hèt rock album van de jaren zeventig, en een complete generatie meisjes wilde opgroeien om net als Daisy te zijn. Echter, niemand kent de waarheid achter het opbreken van de band op de avond van hun laatste concert in het Chicago stadion op 12 juli 1979… tot nu.

Ik heb dit boek eerder dit jaar al verslonden in het Engels en ook als audioboek, zo geweldig vond ik het. Toen ik zag dat deze vervolgens ook nog op de lijst met boeken kwam voor de Leesfabriek, kon ik dat natuurlijk niet overslaan. Daisy Jones & The Six is alles wat ik leuk vind in een boek. Het heeft spanning, romantiek en vooral drama. Wanneer je begint met het boek weet je niet beter dan dat je een boek gaat lezen over de zogenoemde rise and fall van de band, maar het is zoveel meer.

De unieke stijl waarin het boek geschreven is helpt wel degelijk mee. Het is geschreven alsof je een documentaire kijkt: ieder bandlid komt aan het woord en vertelt over de periode waarin de band tot een hoogte kwam die niet te evenaren was. Doordat iedereen aan bod komt, lees je ook allerlei verschillende emoties in het boek. Je leest niet alleen het verhaal van Daisy en Billy, maar ook bandleden waarvan je niet zou verwachten dat zij toch een grote rol spelen in het uiteindelijke geheel. Emoties die toch wel degelijk invloed hebben gehad op wat uiteindelijk het einde van de band betekende. Wat ik ook geweldig vond aan het audioboek is dat ieder bandlid apart aan het woord komt en ze hebben ook allemaal een eigen stem, in plaats van één persoon die meerdere personen speelt.

Enfin, Taylor Jenkins Reid is een schrijfster die weet hoe je lezers trekt. Ik had van tevoren nooit kunnen zeggen dat ik dit boek zo leuk zou gaan vinden, want normaal gesproken lees ik liever een doorlopend verhaal. Toch heeft dit wel degelijk een geweldig boek opgeleverd. Ik heb het boek ondertussen ook aangeraden aan mijn zusje en hebt het zelfs doorgeven aan mijn moeder, want ik vind dat iedereen een stukje van Daisy Jones & The Six gelezen moet hebben. Dus waar wachten jullie nog op?

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 30 jaar, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en een ware boekendraak. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.

Daisy Jones & The Six / Taylor Jenkins Reid / Vertaling Lette Vos / Ambo|Anthos Uitgevers / 2019 / 397 blz. / ISBN 978 902 6349 246

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

.

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment