In 2019 neemt de 41-jarige Liv Kent afscheid van haar ex-man als opeens haar 99-jarige Franse oma Edith opduikt. Ze eist dat Liv meteen meereist naar Frankrijk, wat het begin is van het ophalen van herinneringen uit het verre verleden. In 1940 settelt het pasgetrouwde stel Inès en Michel zich in het kasteel Maison Chauveau, één van de beroemdste champagnehuizen. Als de Duitsers Frankrijk binnenvallen, gebruikt Michel zijn invloedrijke positie om het verzet te helpen én om Celine, een Joodse medewerkster van het champagnebedrijf, te beschermen. Naarmate de oorlog vordert ontstaan er scheurtjes in het huwelijk van Inès en Michel, wat bij hen beiden leidt tot acties met verregaande en gevaarlijke gevolgen. Wat heeft het verhaal van Inès en Michel te maken met de oma van Liv? Kristin Harmel neemt de lezer mee in een meeslepend verhaal over liefde, loyaliteit en bedrog.

Dit was mijn vierde boek op rij waarin twee verhaallijnen in twee verschillende tijden parallel lopen. Wat dat betreft is de opbouw niet origineel, maar het werkt wel voor veel lezers. Daarentegen was de inhoud wel origineel. Harmel schrijft over een uniek stukje geschiedenis, waarbij ze de Tweede Wereldoorlog heel intiem maakt door één branche uit te lichten waarin verzet werd geleverd. Het spreekt veel meer tot de verbeelding als de hoofdpersonen een specifiek beroep of onderkomen hebben.

Naast dat dit boek wederom aandacht geeft aan de gruwelen van de oorlog, laat dit boek ook zien wat de verlangens en loyaliteiten van mensen waren in de oorlog. Een intrigerend karakter vond ik bijvoorbeeld Theo, de man van de Joodse Céline. Hij wist bij hun verbintenis vóór de oorlog al van haar Joodse afkomst, maar pas aan het eind van de oorlog haat hij haar daarom. Dit liet mij inzien dat de Duitsers wel degelijk ook invloed hadden op de inwoners van de bezette landen met hun propaganda, iets wat denk ik veelal wordt verdoezeld in oorlogsverhalen uit schaamte voor degenen die zich níet verzetten of zelfs aan de kant van de Duitsers zijn gaan staan.

Al met al is ‘Een dichtbij verleden’ een aangrijpend resultaat van een grondig onderzoek naar de geschiedenis van de champagnebedrijven in Frankrijk, dat Kristin Harmel met veel gevoel voor detail heeft opgeschreven.

Hoi, ik ben Marije, 22 jaar en master Geneeskunde student in Leiden. Ik kan niet slapen zonder gelezen te hebben en op mijn kleine zolderkamertje struikel je over de boeken. Het liefst lees ik liefdesromans uit één van de vorige eeuwen of een verhaal waarbij ik mijn tranen lekker kan laten gaan. Alhoewel, sinds ik deel uitmaak van De Leesfabriek, waag zelfs ík me aan thrillers met een lichte voorkeur voor Engelstalig. Het mooie aan De Leesfabriek is dat we elkaar uitdagen om ‘out of the box’ te denken. Grijp eens een boek dat je normaal zou laten liggen!

Een dichtbij verleden / Kristin Harmel / Vertaling Monique Eggermont / 2020 / Uitgeverij Boekerij / 400 blz. / ISBN 978 90 225 8811 6

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

.

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment