Wanneer het lichaam van een tienermeisje onder het ijs gevonden wordt, staan rechercheur Sam Porter en zijn collega’s op scherp. Is seriemoordenaar Anson Bishop, die ze 4 maanden geleden door hun vingers lieten glippen, weer actief? Als dat het geval is, staat het team namelijk heel wat te wachten. De manier van moorden en de symboliek lijkt hetzelfde, maar is dat wel zo? Of het nu Porter, zijn team of zijn FBI-collega Poole betreft, ze hebben allemaal te maken met de daden van een gestoorde moordenaar met een werkelijk zieke geest. Wanneer er kort daarop weer een meisje vermist raakt, begint een race tegen de klok.

Wat een teleurstelling dat ik mij niet vooraf verder had verdiept in de werken van J.D. Barker. Dan had ik geweten dat het boek “Het vijfde meisje” direct het vervolg op “Horen, zien en zwijgen” is. Ik kan mij voorstellen dat lezers van het eerste boek op het puntje van hun stoel hebben gezeten en vol spanning hebben gewacht op het uitkomen van dit boek. Dit tweede boek uit de trilogie van Sam Porter was voor mij lastig om te lezen. Het duurde, door het ontbreken van de voorkennis, in ieder geval lang (té lang) voordat ik alle personages een beetje had leren kennen. Hoewel ik heb overwogen om alsnog het eerste boek te lezen, heb ik dit niet gedaan omdat ik als lezer nu al weet hoe het verhaal eindigt.

Er gebeurt heel veel in boek “het vijfde meisje” binnen de verschillende verhaallijnen. Zeker in het begin heb ik diverse keren terug moeten bladeren naar eerdere hoofdstukken. Gelukkig is er het Whitebord Resumé in het verhaal, wat het rechercheteam gebruikt om de bevindingen op een rijtje te krijgen. Elk personage dat een verhaal te vertellen heeft, wordt in aparte hoofdstukken aan het woord gelaten. Doordat deze hoofdstukken in dagen en tijden zijn ingedeeld word je als lezer volledig het verhaal ingezogen. Daarnaast zijn er aparte hoofdstukken gewijd aan het dagboek van Anson Bishop, waardoor je een kijkje krijgt in zijn gedachtewereld. En denk je te weten hoe de vork in de steel zit dan heb je het mis, want dan gebeurt er weer iets heel onverwachts. Waar haalt de schrijver zijn inspiratie vandaan, vroeg ik mij regelmatig af.

Een tip aan het einde van deze recensie: trap niet in dezelfde valkuil als de meisjes in dit boek. En trap ook niet in dezelfde valkuil als waarvoor ik ben gevallen. Ik heb namelijk echt spijt dat ik niet eerst het boek “Horen, zien en zwijgen” heb gelezen. Dit eerste boek zou wel als losstaand verhaal gelezen kunnen worden, in tegenstelling tot het tweede boek. Hoewel ik nieuwsgierig ben om te weten hoe het verder gaat met het team en wat voor schade Bishop nog meer gaat aanrichten, twijfel ik of ik het laatste deel van deze trilogie ga lezen. Er zijn namelijk net zo veel vraagtekens aan het einde van dit verhaal als toen ik eraan begon.

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 17 jaar. Momenteel zit ik in de 5e klas van het VWO. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Kon dan ook niet wachten om eindelijk naar groep 3 te gaan en écht te leren lezen. Een goed boek lezen is net als een lekkere pizza of pasta …. leesvoer. Sinds een aantal jaar ben ik ook recensent bij de Leesfabriek en denk dat ik, als een van de weinige jongens in het team, met mijn mening een steentje kan bijdragen. Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.

Het vijfde meisje / J.D. Barker / Vertaling Jan Pott / Uitgeverij Boekerij / 2019 / 525 blz. / ISBN 97890 225 85276

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

 

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment