Na een uit de hand gelopen klassenfeest wordt een van de leerlingen uit de klas, Claire, dood gevonden. Daarnaast wordt haar tweelingzus en tevens Desi’s beste vriendin Jara vermist. Desi zelf is na de zoveelste ruzie met Claire vroeg naar huis gegaan en kan zich weinig van de avond herinneren, maar als ze voor haar tv-stage moet helpen met een misdaadreportage komt alles stukje bij beetje weer naar boven. Samen met klasgenoot Thom start Desi een geheime zoektocht naar haar beste vriendin. Ondertussen komt ze erachter dat niet alles is wat het lijkt en dat zelfs beste vrienden geheimen voor elkaar hebben.

Qua spanning is Dark mind misschien niet de jeugdthriller die je gewend bent van Cis Meijer, maar daarentegen heeft dit boek wel een erg sterk plot. Het verhaal is opgebouwd rondom het onderwerp pesten op de middelbare school en de gevolgen hiervan voor zowel pesters als slachtoffers. Dit is een relevant onderwerp voor jongeren, waardoor de acties en reacties van personages in het boek beter te begrijpen zijn en het verhaal een stuk dichterbij de lezer staat. In het begin is het verhaal een beetje langzaam, omdat er bij het introduceren van het grote aantal personages veel informatie wordt gegeven. Maar zodra bekend wordt dat er na het schoolfeest een moord is gepleegd komt er vaart in en word je meegezogen in Desi’s zoektocht naar de waarheid.

Het verhaal wordt verteld uit het perspectief van drie personages, die ieder een ander stukje van de puzzel geven. Desi’s perspectief is het meest voorkomend en uitgebreid, onder andere door haar connecties met de andere personen. Doordat er kleine stukjes missen in haar geheugen wordt de nieuwsgierigheid naar het complete verhaal aangewakkerd. Beetje bij beetje leer je meer details over de bewuste avond en het wordt zo steeds moeilijker om het boek weg te leggen. Naast Desi zijn er nog twee perspectieven gebruikt, maar dan oppervlakkiger. Vooral de onbekende dader en diens gedachten zorgen voor extra spanning.

Het boek eindigt met een epiloog waarbij er een blik wordt gegeven in de toekomst van de vriendengroep. Deze is vergeleken met het uitgebreide begin en midden van het verhaal een beetje aan de korte kant, maar het wordt in ieder geval duidelijk wat er na de verrassende ontknoping gebeurd is met iedereen, zodat het verhaal helemaal afgesloten kan worden.

Kortom, Dark Mind is een aanrader voor de jongere thrillerlezers onder ons die zich zeker zullen vermaken met deze mix van spanning en herkenbaar tienerdrama.

Dark Mind / Cis Meijer / Uitgeverij De Fontein / 2019 / 244 blz. / ISBN 9 789026 148125

Janine van der Molen: Ik ben 18 jaar oud en ik studeer Economics and Business Economics aan de Rijksuniversiteit Groningen. In mijn vrije tijd ben ik vrijwel altijd te vinden met een grote kop thee en een goed boek, van thrillers tot fantasy en klassieke literatuur in zowel Nederlands als Engels. Een favoriet genre heb ik dus niet echt, zolang het boek maar een interessant plot heeft en goed is geschreven.

.

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment