De spannende New Adult-thriller, De Waarheid, van Colleen Hoover gaat over schrijfster Lowen. Ze kan nauwelijks rondkomen van haar beroep, tot ze de kans van haar leven krijgt. Ze mag de populaire boekenserie van Verity Crawford voltooien. Verity kan door een auto ongeluk zelf niet meer schrijven en haar man is op zoek gegaan naar iemand die dit wel kan. Als Lowen door Verity’s aantekeningen gaat, ontdekt ze een niet gepubliceerde autobiografie die verborgen had moeten blijven. Ze besluit om het verhaal verborgen te houden, ook voor Verity’s man Jeremy. Maar dan krijgt ze gevoelens voor Jeremy. Hoe lang kan Lowen de waarheid voor zich houden?

Al jarenlang lees ik de boeken van Colleen Hoover. De ene keer houd ik ervan, een andere keer kan ik ze wel door het raam gooien. Toen Colleen bekend maakte dat ze een thriller zou schrijven wist ik eerst niet goed wat ik ervan moest denken. Haar boeken hebben altijd al een mysterieuze vibe gehad, maar waren nooit echt een thriller. Normaal pak ik niet direct een thriller van de plank en houd ik het liever bij romans of historische romans. Maar het is een boek van Colleen, dus besloot ik het een kans te geven.

Ik werd niet teleurgesteld. Vanaf de eerste zin in het boek werd ik er compleet ingezogen en wilde ik weten wat er gebeurde op de volgende pagina, het volgende hoofdstuk. Ik ben gek op boeken waar een twist in zit, boeken waarbij ik niet van te voren al kan zeggen hoe het gaat eindigen. De Waarheid was totaal niet wat ik verwachtte en ik denk dat dat het juist zoveel beter maakte. Ik werd meegezogen in de geheimen in de villa maar was op mijn hoede. Een onderbuik gevoel zei me dat ik op moest letten op de details die beschreven stonden.

De Waarheid is als een kamer vol spiegels, alles is een reflectie van een ander, inclusief de mensen die in de villa wonen. Hoover sleept je mee maar laat je op de beste momenten los. Ze beschrijft personages waar je denkt dat je op kan bouwen totdat ze ineens een hele andere wending nemen dan dat je verwacht. Niet alleen is niets wat het lijkt, het is nog niet eens wat het lijkt wanneer je denkt dat de waarheid onthult is. Ik zat al vast in het verhaal lang voordat ik doorhad wat er gebeurde.

Ik werd verliefd op de energie van het boek, iets was praktisch oncontroleerbaar was en tegelijkertijd wist je precies wat er speelde. Hoover laat je voelen hoe ongemakkelijk Lowen zich voelt doordat ze zoveel van het ‘echte’ verhaal geheim houdt. Overal dreigt gevaar, iedere pagina is als een dunne laag ijs waar je niet op moet gaan schaatsen. De ware inhoud van het boek kan je bijna niet zien, al voel je het constant om je heen. Ik ben niet gauw bang en ik kan veel hebben, maar als ik Lowen was geweest, dan was ik allang vertrokken uit dat huis. De zin “GA WEG” speelde dan ook meer dan de helft van het boek door mijn hoofd en ik snap echt niet hoe ze het volgehouden heeft.

En dan was er nog dat einde… Het raakte me echt uit het niets. De Waarheid geeft je geen grip op de echte waarheid. Zelfs terwijl ik het laatste hoofdstuk las, was ik nog niet zeker wat nou echt was en wat nou niet echt was. En dat brengt ons dan ook bij mijn conclusie. Verhalen als De Waarheid zijn er om mij als lezer nog jarenlang bezig te houden. Dat is ook zo… We zijn nou twee jaar verder nadat ik het boek voor het eerst las en ik kan het nog niet loslaten. Toen ik de Nederlandse vertaling mocht lezen was ik nog net zo vol van het boek als de eerste keer. Mensen, ga het alsjeblieft lezen.

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 30 jaar, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en een ware boekendraak. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.

De Waarheid / Colleen Hoover / Vertaling Olga Hoekstra / Uitgeverij Zomer & Keuning / 2020 / 320 blz. / ISBN: 978 9020 536 393

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

 

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment