Irene en Valerie

Kan je jezelf en je boek even kort voorstellen?
Ik ben Danielle Bakhuis, 38 jaar en ben schrijver en journalist.

Ik heb een opleiding journalistiek gevolgd en heb de laatste jaren gewerkt aan heel wat jeugdboeken, wat ik echt het liefste doe.

In oktober verschijnt een nieuw boek, een nieuwe jeugdhorror: Het huis zonder einde. Eerder schreef ik Clownsnacht, ook een jeugdhorror, en het nieuwe boek zal zich afspelen in hetzelfde dorpje. Je kan de twee boeken perfect los van elkaar lezen, maar er zit wel een link in het Het huis zonder einde, dus het is wel extra leuk als je Clownsnacht hebt gelezen.

Voor Beste Boek voor Jongeren werd De Executie genomineerd. Het is een distopisch YA-verhaal dat zich afspeelt in 2048. Het Collectief is aan de macht, wat betekent dat elke inwoner hetzelfde eet, dezelfde kleding draagt en hetzelfde doet. Wanneer je één misstap begaat als jongere kom je terug in de liveshow van De Executie, een programma dat wordt uitgezonden op televisie en waar vijf kooien boven een afgrond komen te hangen. Bij vier kooien klapt de bodem weg waardoor de jongere in die kooi te pletter valt. De vijfde, de persoon die overblijft, krijgt van Het Collectief een tweede kans.

Ik hoop oprecht dat dit nooit op tv zal kunnen, maar er zijn al wredere dingen gebeurd in de wereld. Ik heb bewust gekozen voor het jaar 2048 omdat dat nog vrij dichtbij is. Je gaat als lezer zelf nadenken hoe oud je dan bent waardoor je heel dicht bij het verhaal komt te staan. We zien ook dat tijden heel snel veranderen. Toen Big Brother voor het eerst werd uitgezonden, was dat echt breaking news, maar nu vinden we dat al normaal. Dus zeg nooit nooit.

Jouw boek werd gekozen uit ongeveer 35 titels. Wat betekent deze nominatie voor jou als auteur?
Het klinkt misschien flauw, maar ik had het echt, echt, echt niet verwacht. Mijn uitgever belde me en ze zei: ‘Ik heb een leuk nieuwtje. De Executie is genomineerd voor BBJ.’
Ik moest echt even slikken! Ik besefte ook dat dit betekende dat er sowieso YA-boeken op de lijst zouden staan dit jaar en dat vond ik echt te gek. Wat ik nog leuker vind, is dat het niet alleen mijn boek is, maar dat er nog heel wat andere YA-titels zijn genomineerd. Dat is echt een kanteling die ik erg fijn vind!

Ik merkte namelijk de andere jaren dat er wel leuke boeken werden genomineerd, maar dat die niet per se voor jongeren waren bedoeld. Ze stonden verder van hun leefwereld af. Als ik zelf voor een klas sta, promoot ik altijd boeken die dicht bij hun leefwereld liggen.

Heb je de andere genomineerden gelezen?
Toevallig ligt die van Anne Eekhout op mijn nachtkastje. Ik heb de eerste drie bladzijden gelezen en ben verder van plan ze allemaal te lezen. Het zijn allemaal zulke verschillende boeken, dus ik ben heel erg benieuwd. Ik hoop ze tijdens mijn vakantie allemaal te kunnen lezen!

Er staan 6 debutanten op de lijst en meer YA dan vorig jaar. Vind je dit een goed signaal naar de uitgevers en jonge schrijvers?
Ja, absoluut. Ik vind het sowieso heel tof dat er ruimte is voor debutanten. Zij hebben één boek en komen meteen op zo’n lijst terecht, dat vind ik heel bewonderenswaardig. Daarnaast is het ook wel fijn dat de lijst zo divers is. Als ik kijk naar de verschillende jongeren in de klassen is dit wel een lijst die voor iedereen minstens één boek bevat. Dat is heel belangrijk.

Vind je het belangrijk dat mensen ook buiten de YA categorie lezen?
Ik promoot altijd ‘lees wat bij je leefwereld past’. In klassen zeggen veel jongens vooral dat ze niet graag lezen. Wat doen ze dan wel graag? Voetbal bijvoorbeeld. Ik raad deze jongeren aan om een boek te lezen over voetbal, bijvoorbeeld een biografie. Wat je leest, maakt niet uit, zolang je dat vuurtje maar blijft aanwakkeren.

Wij moeten als volwassenen onze zin niet doordrukken en blijven herhalen welke boeken jongeren moeten lezen omdat ze daar zogezegd wat uit leren. Laat jongeren zelf kiezen wat ze aanspreekt.

Heb je nog tips voor jonge mensen die een boek willen schrijven?
Ja, de tip die ik altijd meegeef is: schrijf het boek waar je zelf voor naar de boekhandel zou gaan. Als je begint te schrijven, zit je er vaak een jaar aan vast. Dus als je een onderwerp of genre kiest, ben je daar voor langere tijd mee bezig. Daarom is het belangrijk iets te kiezen dat bij je past en het is geen probleem om nog te veranderen.

Als je een YA schrijft, mik je vaak op 60.000 à 70.000 woorden, maar begin vooral met kleine stukjes van bijvoorbeld 500 woorden per dag. Dat is veel makkelijker dan zeggen: ‘Nu ga ik een boek schrijven.’
Als je al die kleine deeltjes optelt, krijg je natuurlijk een boek, maar dit is veel behapbaarder.

Schrijf ook alles op wat in je opkomt. Een tweede, derde en vierde versie komen nog wel, maar niemand leest jouw eerste versie. Neem hier de vrijheid die je nodig hebt om alles neer te pennen wat door je heengaat.

Wat betekent het voor jou als je deze prijs wint?
Heel af en toe sta ik mezelf toe om hier even over te dagdromen (lacht). Nog nooit ga je iemand zo lelijk hebben zien huilen! Het zou zo gek zijn, er zit dan een plakkertje op je boek, hè. Dan vergeet ik wat er dit jaar allemaal voor de rest is gebeurd; mijn jaar is dan gemaakt.

Het eerste wat ik ga doen is zonder twijfel heel hard huilen (lacht).

Waar schrijf je aan?
We hebben al een plan voor 2021 en 2022. Er komt weer een YA in die past bij De Eleminatie en De Executie, er komt ook een nieuwe jeugdhorror aan en er komt nog iets nieuws aan! Maar daar kan ik natuurlijk nog niet te veel over vertellen. Ik ben natuurlijk ook nog 3Pak auteur, maar dat verhaal is al af. De titel van het 3Pak-verhaal is De Virgin. Het verhaal speelt zich eigenlijk af in De Executie. In De Virgin doen de personages mee aan een afvalrace waarin jonge meiden hun maagdelijkheid aanbieden. De lezers van De Executie zullen zeker bepaalde elementen herkennen!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment